Kritik mot stängda flyktingläger i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Grekland får skarp kritik för att man fortsätter att hålla flyktingläger i karantän istället för att evakuera riskgrupper och glesa ut lägren. SVT har besökt Greklands största läger, Moria, där trängsel och brist på vatten gör det svårt för de boende att hålla hygien och social distansering.

– Man genomför åtgärderna med hänvisning till folkhälsan, men det är inte sant. Om det gällde folkhälsan skulle man behöva glesa ut lägret omgående, säger Marco Sandrone, fältkoordinator på hjälporganisationen Läkare utan gränser. 

Risken för omfattande spridning på Moria är uppenbar, över 16 000 människor trängs i lägret som ursprungligen var tänkt för knappt 3 000. Hundra personer kan dela på en enda vattenkran. Svaret från myndigheterna har varit att upprepade gånger förlänga karantänen i landets läger, för närvarande till och med 5 juli. Syftet är att skydda de boende mot smitta enligt myndigheterna, den som vill komma ut måste söka tillstånd.

ECDC: Evakuera riskgrupper

Europeiska smittskyddsmyndigheten har i en skriftlig rekommendation vädjat till länder med flyktingläger att evakuera riskgrupper och glesa ut lägren. Man poängterar också att det inte finns några belägg för att lägerkarantän skulle ha några positiva effekter. 

Enligt Marco Sandrone utsätts de boende för ännu större risker på grund av karantänen. Andra smittor sprids lättare. Luftvägsinfektioner, urinvägsinfektioner och eksem är mycket vanligt. För att inte tala om psykiska sjukdomar. 

- Hur ska man begära att någon ska isolera sig i ett trångbott läger med över 16 000 människor eller inte stå i toalettkö? Man måste öka servicen inte stänga in människor under hemska förhållanden, säger Marco Sandrone.

Ska hålla flyktingar från turisterna

Enligt Läkare utan gränser handlar det om diskriminering och Samira Javanmarde från Iran håller med. Hon har varit på Moria med sin man och tre barn i 16 månader och är livrädd för att smittan ska börja sprida sig. Hon är övertygad om att karantänen är till för att hålla flyktingar borta från turisterna. 

– Vi ville gå ner till havet för att barnen skulle få bada, det var så varmt och vi hade ingen el. Men polisen hindrade oss med våld, säger Samira Javanmarda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.