Förra året exporterade Sverige varor för 75 miljarder kronor till USA vilket gör landet till Sveriges viktigaste handelspartner utanför EU efter Norge.
Detta är en av förklaringarna till att Sverige vill hålla sig väl med USA. Något som är extra viktigt i de pågående frihandelsförhandlingarna, som också är ett av ämnena som kommer upp under USA:s president Barack Obamas Sverigebesök.
Flera exempel på hjälp
Exemplen är många där regeringen och Sverige hjälpt USA i kontroversiella frågor. Under 2001 hjälpte Sverige CIA att i hemlighet föra ut två egypter till Egypten där de torterades.
Svensk militär har 2003 i hemlighet hjälpt USA att bomba mål i Irak. Nyligen har Säpo på uppdrag av CIA i hemlighet avlyssnat två svensksomalier och det senaste exemplet på den nära relationen mellan USA och Sverige är när Sverige tillsammans med England via veto i början av juli i år stoppade samtal om det spionage USA utfört på EU-byggnader.
Sedan 7 juli i år pågår förhandlingar om ett stort nytt frihandelsavtal mellan EU och USA. Sverige vill till exempel gärna att USA öppnar upp för offentlig upphandling så att svenska företag kan vara med och konkurrera på den amerikanska marknaden på lika villkor.
Kan gå ut över miljön
Men regeringens iver att ha en bra relation till USA kan även gå ut över miljön, det anser bland annat Greenpeace och Svenska Naturskyddsföreningen.
– Risken är att man sänker kraven på livsmedelskvalitet, öppnar upp för genmodifierade livsmedel igen och släpper på utsläppsrätterna på flygresor från USA vilket USA är ganska upprörda över, säger Svante Axelsson.
Enligt Ewa Björling är till exempel frågan om genmodifierade grödor svår.
– Det är känsligt och det kommer vara känsligt för en rad EU-länder. Men jag är övertygad om att vi kommer landa på en bra kompromiss, säger hon.
Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen är inte lika övertygad.
– EU är inte starka just nu. Det är stor risk för att man säljer ut framgångar i namnet av att få fart på hjulen, säger han.
Blir inte överkörda
Men handelsminister Ewa Björling tror inte att Sverige blir överkörda i miljöfrågorna.
– Nej, det är snarare viktigt att se att Obama vill ha ett klimatavtal och ett grönt frihandelsavtal, säger hon.
Hur ser du då på att USA just nu gör stora gasinvesterngar via den kritiserade frackingmetoden och stora investeringar i kontroversiell oljesand?
– Jag ska inte kommentera USA specifikt. Det finns flera andra stater som tänker på det sättet, till exempel Kina, säger hon.
Varför lade Sverige in ett veto mot att diskutera USA:s övervakning av EU?
– Just den frågan har jag inte varit involverad i.
Vad tycker du?
– Jag tänker inte lämna några kommentarer på det. Eftersom det inte är mitt bord.