Förbundskansler Angela Merkel besöker julmarknaden på Breitscheidplatz i Berlin, där terrordådet inträffade den 19 december 2016 och tolv människor dödades och 70 skadades. Foto: TT/AFP

Kritiserad Merkel träffar terroroffrens familjer första gången – ett år efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

Snart har ett år gått sedan terrordådet i Berlin. Tolv människor dödades och 70 skadades när Anis Amri körde in i folkmassan under julmarknaden. Först nu möter förbundskansler Angela Merkel offrens familjer som anser sig blivit illa behandlade av myndigheterna.

Kritiken från de anhöriga har varit tung. I ett öppet brev till Angela Merkel förklarar de hur övergivna de känt sig efter det uppslitande beskedet om sina drabbade familjemedlemmar.

Terrordådet hade kunnat förhindras om myndigheterna gjort sitt jobb, hävdar de. Gärningsmannen Anis Amri skulle utvisas men hans fall föll mellan stolarna och sjabblades bort. Han lyckades till och med efter dådet ta sig till Italien, där han sköts av polisen.

Attentat i Berlin 2016

”Kompetenskaos”

”Tysklands anti-terrorarbete är alarmerande dåligt och det gäller även hur vi efterlevande har behandlats”, skriver de i ett öppet brev till Angela Merkel. De pekar på att både polisens och politikernas ”kompetenskaos” och passivitet möjliggjorde dådet.

De anhöriga berättar om okänsligt bemötande av sjukvården och polisen. Det har handlat om kravbrev för obduktioner och trasslig byråkrati för ekonomisk kompensation. 250.000 kronor i ersättning för dödsfall anser de inte vara tillräckligt.

Personligt möte dröjde

Det tog två månader innan Tysklands dåvarande president Joachim Gauck bjöd in offrens familjer till sitt residens Bellevue. Och först nu tar sig förbundskansler Merkel tid för ett personligt möte. 

De anhöriga ser det som bristande respekt och tycker i sitt brev att det egentligen är en självklarhet att en regeringschef personligen besöker de anhöriga och beklagar sorgen.

Attentatsplatsen

Vid platsen för attacken finns nu en 17 meter lång förgylld spricka i stenläggningen. Den ska symbolisera det ärr som uppstått i människors liv och i nationen efter dådet. På årsdagen tänker flera anti-islamska grupper demonstrera för stängda gränser. Andra vill uttrycka sammanhållning och solidaritet.

De styrande politikerna kommer att hålla en minnesstund i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vars klockor ska ringa i tolv minuter klockan 20.02, då lastbilen körde in i folkmassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet