default_caption

Reinfeldt: Vitalt att Storbritannien stannar i EU

Uppdaterad
Publicerad

Ledare från både Sverige, Frankrike och Tyskland är kritiska mot David Camerons utspel om folkomröstning om EU-medlemskap. Men Fredrik Reinfeldt ger delvis Cameron sitt stöd.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tolkar Camerons tal som ett försök att hålla kvar Storbritannien i EU.

– Det är ett vitalt intresse för Sverige att Storbritannien fortsätter att vara EU-medlem eftersom Sverige och Storbritannien har liknande åsikter i många frågor, säger han till SVT:s utsände Rolf Fredriksson i Davos.

Storbritannien och EU

Reinfeldt säger att även om han inte håller med alla Camerons förslag så försvarar han att han ska få lägga fram dem.

– Själv tycker jag att det inom EU ofta har pratats för mycket maktbeslut, strukturer och organisation. Men Tyskland och Frankrike har ofta föreslagit förändringar av EU och då måste även Cameron få göra det.

Bildt: Snart inget Europa alls

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterar olika delar av David Camerons tal på Twitter. ”Flexibilitet låter väl bra, men om man öppnar för ett Europa med 28 olika hastigheter, då har vi inget Europa alls i slutet av dagen”, skriver Carl Bildt.

”Snart är europerna bara sju procent av världens befolkning. Vi kan bara föra fram våra värderingar och försvar våra intressen om vi arbetar tillsammans”.

”Sverige har ett djupt strategisk intresse för ett starkt, konkurrenskraftigt och öppet EU. I grunden handlar det om fred och framgång för oss”.

Och på Camerons uttalande om att ”Vi har större makt i Washington, Peking och Delhi för att vi är en maktfaktor inom EU” kommenterar Bildt: Ja, hittills....

Labour emot

-Vi vill inte ha en folkomröstning om medlemskap eller inte, säger oppositionsledaren Ed Milliband vid ett framträdande i det brittiska parlamentet.

Labour-ledaren är skarpt kritisk mot Camerons tal, rapporterar Reuters.

-Han ställer Storbritannien inför år av osäkerhet och spelar ett högt spel med vår ekonomi. Han är rädd för UKIP, han har gett efter för sitt parti och kan inte göra det han ska för Storbritannien.

Frankrike och Tyskland krtiska

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sa i radiokanalen France Info.

– Vi kan inte ha ett Europa á la carte.

– Föreställ dig EU som en fotbollsklubb: om man har gått med och är medlem i klubben så kan man ju inte sedan säga att man vill spela rugby.

– Det här riskerar att blir farligt för Storbritannien självt eftersom Storbritannien kommer att få det svårt utanför Europa.

– Att plocka russinen ur kakan är inte möjligt, konstaterar Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle, enligt AFP.

– Tyskland vill att Storbritannien fortsätter vara en aktiv och konstruktiv del av EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anslår däremot en mer försonlig ton.

– Vi är redo att diskutera de brittiska önskemålen men måste hitta en kompromiss som är rättvis för alla, säger hon enligt Reuters.

Jonas Sjöstedt (V): Omförhandla!

Sverige bör följa Storbritanniens linje och kräva en omförhandling av villkoren för Sveriges medlemskap i EU, anser Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt hävdar att det EU som nu växer fram, med kraftigt ökad ekonomisk samkörning i en ekonomisk, överstatlig union, är något helt annat än det ”EU som vi känner det”.

-Att Storbritannien nu öppnar debatten ska vi se som en möjlighet att komma åt några av EU-medlemskapets värsta avigsidor, säger Sjöstedt.

-Jag vill inte se ett EU som utvecklas mot ett Europas förenta stater utan ett EU som respekterar demokratin i medlemsländerna.

 Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP): Camerons linje är”sorglig”

-Att få ett splittrat Europa där 28 länder går i olika takt är ingen framtidslösning, säger Ohlsson som dock efterlyser mer debatt om EU, modernisering och effektivisering och att nationella parlament får mer att säga till om.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) anser att den brittiska regeringens hållning, och den linje David Cameron ger uttryck för i sitt tal, är ”sorglig”.

-EU skulle bli fattigt utan Storbritannien och Storbritannien fattigt utan EU, säger Ohlsson och tycker att britterna har fel utgångspunkt.

-EU är en union, inget löst nätverk med en a la carte-meny där man kan välja och vraka bland rätterna. Man är med, man tar ansvar och man är solidarisk, säger Ohlsson.

-För svensk och liberal del är Storbritannien en av de absolut viktigaste allierade för ett modernt och demokratiskt Europa – i synen på frihandel och allt som är viktigt för att få Europas ekonomier på fötter igen.

-För oss vore det oerhört tragiskt om Storbritannien fortsätter att fjärma sig än mer från EU, säger EU-ministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritannien och EU

Mer i ämnet