Kryptobörsgrundaren Sam Bankman-Fried i rätten: Jag är oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Han anklagas för att ha lurat investerare på 30 miljarder kronor, något han själv anser sig oskyldig till när han ställdes inför rätta under tisdagen. Grundaren av kryptoimperiet FTX greps i december på Bahamas efter att bolaget kollapsat. Om 30-åringen döms riskerar han 115 år i fängelse.

När Sam Bankman-Fried infann sig i Manhattans domstol under tisdagen så var det under anklagelser om att ha lurat investerare och plundrat kunder som gjort insättningar på hans kryptobörs FTX.

Företaget hade sin bas på önationen Bahamas, som blivit ett nav för kryptobolag med sitt fördelaktiga regelverk. Den 11 november gick företaget i konkurs.

Hans advokat meddelade att klienten förnekar att han tagit pengar från FTX:s kunder. Åklagaren menar att dessa pengar satts in i hedgefond, använts för att köpa fastigheter och att miljoner kronor getts i politiska bidrag. Åklagaren har kallat det för ett ”bedrägeri av episka propotioner”.

”Oöverträffad brist”

Bankman-Fried har å sin sida erkänt att han gjort misstag, men trodde inte att han var juridiskt ansvarig för dessa. Han har i intervjuer skyllt misstagen på dålig journalföring och problem med bankkonton.

Under FTX:s glansdagar blev 30-åringen miljardär flera gånger om och engagerade sig som politisk rådgivare. Bankman-Fried nettovärde uppskattades till över 250 miljarder kronor.

Efter bolagskollapsen så har John Ray tagit över som VD för FTX. Han har kallat de tidigare ägarna som ”grovt oerfarna” och menar att ”ett av de värsta affärsmisslyckanden han har sett” beror på ”oöverträffad brist på dokumentation”.

Två medarbetare på FTX har erkänt sig skyldiga till anklagelserna. De är fria mot borgen och är villiga att samarbeta med åklagaren.

Rättegången kommer preliminärt att hållas den 2 oktober. Om Sam Bankman-Fried döms riskerar han 115 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.