”Det vi sannolikt kommer att få se är en sorts hybridceremoni” säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson om Kung Charles III:s kröning. Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Då ska kung Charles III krönas

Uppdaterad
Publicerad

Kung Charles III:s kröning kommer att äga rum lördagen den 6 maj 2023, enligt ett pressmeddelande från det brittiska hovet. Ceremonin kommer troligtvis, precis som under drottning Elizabeths II kröning, att präglas av pompa och ståt – men också modernisering, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

– Det ska märkas att det är nya tider helt enkelt, säger hon.

Kung Charles III har tekniskt sett varit statschef sedan hans mor drottning Elizabeth II gick bort den 8 september i år. Under tisdagen meddelade det brittiska hovet att den officiella kungakröningen kommer att äga rum den 6 maj 2023 – en tidsram som ligger helt i linje med tidigare kröningar i Storbritannien, enligt Anna-Maja Persson.

– Det tar lång tid helt enkelt, det är enormt mycket förberedelser som ska till innan detta kan ske, säger hon.

Drottning Elizabeth tillträdde i februari 1952 och kröntes i juni 1953. Hela 8 000 personer var inbjudna och ceremonin varade i runt tre timmar.

Antalet gäster och tidsaspekten väntas blir två av de stora förändringarna i nästa års kungakröning: Enligt brittiska medier kommer antalet gäster minska till runt 2 000 och ceremonin väntas pågå i ungefär en timme, säger Anna-Maja Persson. 

En kombination av tradition och modernisering

Samtidigt kommer kröningen, helt enligt traditionen, att äga rum i Westminster Abbey i London under ledning av ärkebiskopen av Canterbury.

– Det har nästan alltid varit så att ärkebiskopen av Canterbury leder ceremonin och kröningen har ägt rum på Westminster Abbey i 900 år, säger Anna-Maja Persson.

Det låter som att det kommer att vara ganska formellt ändå?

– Oh, ja. Det är en stor ceremoni och jag är ganska säker ändå på att det kommer att vara samma tänk som i begravningen nyligen: att det ska vara tillgängligt för det brittiska folket.

– Det vi sannolikt kommer att få se är en sorts hybridceremoni, med pompa och ståt och med de gamla traditionerna. Men det kommer också att vara något nytt som ska representera det nya, moderna och slimmade kungahuset som Kung Charles ska leda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.