I två månader har människor i Iran kämpat mot regimen och ropat: Kvinna, liv, frihet. Men det ursprungligen kurdiska slagordet har använts av kurder i och utanför Iran i kampen om fler rättigheter för sin folkgrupp.
Sedan protesterna i Iran började har regimen svarat med våld och hot i alla delar av landet. Våldet har dock varit störst i det baluchi-dominerade Sistan och Baluchistan och i de kurd-dominerade områdena, i västra Iran, varnar nu flera människorättsorganisationer.
SVT har pratat med flera kurder, bland annat från Mahsa Jina Aminis hemstad, Saqqez, som vittnar om att staten utan någon anledning har arresterat människor och att kurder och balucher i större utsträckning möts av övervåld – ofta till och med dödligt våld.
– Skillnaden denna gång är att världen ser det som händer, säger Anita från Sanandaj.
Anita heter egentligen något annat, men för att skydda hennes identitet har vi ändrat hennes namn, liksom namnen på de andra kvinnorna som vi har pratat med.
Lång historia av utsatthet och misstänkliggörande
Att våldet har varit störst i områden där det finns många kurder och balucher förvånar inte Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert Rouzbeh Parsi.
– Områdena har länge räknats till landets periferi och negligerats av staten. Samtidigt misstänkliggörs de ofta då det tidigare har funnits grupper som försökt bryta ut de här delarna från landet, förklarar han.
– Då är det lättare för den iranska regimen att avhumanisera människorna och rättfärdiga sitt oproportionerliga övervåld.
Hör tre kvinnor berätta om det våldet de upplever och om hur protesterna i Iran har blivit en kamp om frihet både för iranierna – och kurderna.