Tvärtom ser yazidierna sin framtid hotad avkurderna trots att de har en gemensam fiende i IS. De hindras att återvändatill sina hembyar när kurderna vill ta kontroll över Sinjar. Den kurdiska presidentenBarzani förklarade strax efter befrielsen av Sinjar för ett drygt år sedan att områdetkommer att bli en del av det kurdiska självstyret i Irak.
Yazidierna är sedan länge hårt trängda på grund av sin trosuppfattning som avviker från de stora religionerna i området. Yazidierna har anklagats för djävulsdyrkan av IS och har därför blivit extra utsatta. Nu motarbetas de av kurderna, också de en minoritet som utsatts för förtryck under lång tid.
Våg av terror
I juni 2014 utropade terrorgruppen IS sitt kalifat i Syrien och Irak. Strax därefter började vågen av terror mot kristna och yazidier i Irak. Yazidierna i Sinjar dödades, våldtogs, torterades och fördrevs från sina hem. De flydde i panik undan IS och satt i augusti 2014 fast på Sinjarberget, utan mat och vatten.
Yazidierna hade hoppats på hjälp från den irakiska armén, men de la snabbt ner vapnen och gav sig av. Den kurdiska peshmergamilisen från irakiska Kurdistan stod till en början emot, men flydde till slut undan den våldsamma attacken från IS.
Svältande och skadade människor i tusental fick sedan undsättning av amerikanskt flyg och turkiska kurder i PKK och syriska kurder i YPG. De lyckades bryta blockaden så att tusentals civila kunde fly. Men mer än 5.000 yazidier dödades och tusentals kvinnor togs som sexslavar.
Kurdistan på tur
När IS intog Mosul i Irak och sedan trängde vidare söder och österut var invånarna i irakiska Kurdistan oroliga att de stod på tur. Och hade kurderna inte fått militär uppbackning kunde IS ha intagit Erbil, som ligger bara tio mil från Mosul. Nu blev istället det kurdiska självstyret i Irak en frizon för flyktingar.
Den irakiska kartan har delvis ritats om av IS framryckningar och den irakiska arméns reträtt. Kurderna har i det kaos som rått sedan 2014 lyckats utöka sitt område och de har också stärkts militärt. En försvagad federal regering i Bagdad har låtit dem hållas.
Kurd mot kurd
Kurder från Turkiet, Irak och Syrien har samarbetat militärt men de är också politiska rivaler. I det nordvästra hörnet av Irak står kurderna mot varandra. Sedan den turkiska regeringen trappat upp konflikten med det kurdiska PKK har oroligheterna spillt över gränsen. Upprepade bombräder har gjort att PKK flytt över till den irakiska sidan.
Närvaron av PKK i Sinjar är inte populär hos det irakiska kurdiska styret. De har sedan flera år bra relationer och affärskontakter med Turkiet. Det har förekommit strider mellan peshmerga och PKK i området. För att komplicera det hela har många yazidier gått med i PKK.
Vägen Raqqa – Mosul
Hela området har stor strategisk betydelse. Sinjarligger på väg 47 mellan Raqqa i Syrien och Mosul i Irak, och har varit enviktig transportrutt för IS. Striden om Mosul är långt ifrån över. Kurdernaspelar en viktig roll i kampen mot IS, något som uppskattas av omvärlden. Mensamtidigt bevakar kurderna sina egna intressen i en region som håller på attstöpas om totalt.