Sebastian Kurz såg sprängkraften i flyktingfrågan och anpassade sig blixtsnabbt för att inte tappa väljare vid parlamentsvalet i oktober.
Både Kurz reformerade parti, ÖVP (31,5 procent) och Frihetspartiet, FPÖ (26 procent) gick starkt fram genom att skickligt använda den oro och kritik som den stora flyktingvågen utlöst. Även det socialdemokratiska partiet insåg att man inte längre kunde bortse från det allt större FPÖ och öppnade för ett samarbete med partiet.
FPÖ får stark ställning
Den nya koalitionsregeringen ger det högerpopulistiska och invandringskritiska FPÖ en stark ställning med kontroll över asylfrågorna och hela säkerhetsapparaten. FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache blir vicekansler med utökat ansvar för nationell säkerhet.
Den nye inrikesministern, Herbert Kickl, anses vara en av chefsideologerna inom FPÖ och stod den tidigare partiledaren Jörg Haider nära.
FPÖ får de tunga ministerposterna inom utrikes-, inrikes-, och försvarspolitiken. Utrikesminister blir diplomaten och Mellanösternexperten Karin Kneissl som är politiskt oberoende men som står Frihetspartiet nära. EU-frågorna flyttas över från utrikesdepartementet och blir kanslerns ansvar.
Kurz tar över EU-frågorna
Den ambitiöse och handlingskraftige nye kanslern Sebastian Kurz tar över EU-frågorna och har varit noga med att betona att han kommer att hålla en EU-vänlig kurs.
Han verkar ha lyckats avvärja risken för en folkomröstning om ett utträde ur unionen, en Öxit. Men frågan är var Österrike kommer att stå i den splittrande frågan om flyktingmottagandet.
Likheter med Macrons En Marche
Det finns många likheter med hans nydanande av det gamla ÖVP och den franske presidentens rörelse och parti En Marche. Emmanuel Macron och hans stora framgångar är en förebild för den endast 31-årige Kurz. Han blir Europas yngste regeringschef och lyckades att attrahera många nya väljare till sitt parti genom att lova en hårdare migrationspolitik. På valprogrammet stod också sänkta skatter för låginkomsttagare och sänkta bidrag till asylsökande. Han står vid sitt löfte om en jämställd regering.
FPÖ har funnits länge i österrikisk politik och till och med varit koalitionspartner med ÖVP tidigare. 2000 gick FPÖ starkt fram med dåvarande partiledaren Jörg Haider. Han fångade tidigt upp invandringsfientliga stämningar och kritiken mot den politiska elitens två dominerande partier ÖVP och det socialdemokratiska SPÖ.
Det socialdemokratiskt dominerade EU protesterade då genom en diplomatisk bojkott mot Österrike.
Liknande reaktioner lär inte utlösas på grund av den nya regeringen i Österrike. I många länder, framförallt i Östeuropa, finns högernationalistiska partier i maktställning. Och frågan om flyktingmottagandet visar tydliga skiljelinjer inom EU.