Kvinna från Mali födde ”nilingar”

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Halima Cisse födde i går fem flickor och fyra pojkar – och alla uppges må bra, enligt Malis regering.

– Om allt stämmer är det fantastiskt, säger specialistläkaren Anna-Sofia Melin om den minst sagt unika förlossningen.

De nio bebisarna såg dagens ljus på tisdagen i sjukhuset Clinique Casablanca Ain Borja i Marocko. Det konstaterades tidigt i graviditeten att mamman, 25-åriga Halima Cisse, skulle behöva specialistvård och hon flögs in från Mali för fem veckor sedan, skriver BBC.  I går förlöstes hon med kejsarnsnitt.

Två av barnen var en överraskning – ultraljudet hade visat på ”bara” sju foster.

”De nyfödda (fem flickor och fyra pojkar) och modern mår alla bra”, säger Malis hälsominister Fanta Siby i ett uttalande enligt Reuters.

Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynekologi, kallar händelsen ”helt unik” – men menar att det är osannolikt att det rör sig om en spontan gravididet.

– Det kan i så fall röra dig om en gravidet där man gjort en fertilitetsbehandling och stimulerat fram väldigt många ägg. Men en spontan gravidiet där kvinnan föder nio bebisar, det låter extremt ovanligt.

”Stor risk att de inte klarar sig”

Det finns enstaka exempel på ”nilingar” i modern tid. Men då har flera av barnen avlidit kort efter födseln.

– Det är tyvärr stor risk att barnen inte klarar sig. De är små när de föds och det kan bli komplikationer i samband med födseln, syrebrist  och sådana saker. De behöver intensivvård. Och det är naturligvis stora risker för mamman med blödningar, säger Anna-Sofia Melin.

Det som är avgörande är i vilken vecka barnen fötts och vilken vård de får under de första dagarna. Enligt BBC dröjer det flera veckor innan Halima Cisse och hennes nio barn får åka hem igen.

– Det ställer höga krav på sjukvården, neonatalvård, kuvöser och att man kan behöva stanna kvar länge på sjukhuset. Så vi får se nu om de klarar sig alla nio, säger Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.