Advokaten kallar domen ett ”stort nederlag för yttrandefriheten.” Bilden är från en propalestinsk demonstration i Berlin i maj. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Kvinna ropade propalestinsk ramsa – döms i tysk domstol

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsålder har dömts i Tyskland efter att hon under en propalestinsk demonstration ropade: ”From the river to the sea – Palestine will be free”.

Enligt domen ska kvinnan ha ”förnekat Israels rätt att existera”, rapporterar The Guardian.

Ramsan som lyder ”From the river to the sea, Palestine will be free” – ”Från floden till havet, Palestina kommer att bli fritt” på svenska – är sedan november 2023 förbjuden i Tyskland.

Av en del tolkas frasen som en uppmaning till att förgöra Israel – medan andra menar att den handlar om jämlikhet mellan palestinier och israeler.

Krig mellan Israel och Hamas

Ramsan var inte förbjuden vid tiden för brottet. Åklagaren menade dock att kvinnan uppmuntrat Hamas attacker och förnekat Israels rätt att existera – och domaren gick på åklagarens linje, rapporterar The Guardian.

Rättegången är en av flera sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober som har prövat Tysklands gränser för yttrandefrihet – och kvinnans advokat tycker att domen är ett ”stort nederlag.”

Omkring 100 demonstranter ska ha samlats utanför domstolen under rättegången. När domen lästes upp ska de ha ropat ”Fria, fria Palestina.”

Omtvistat förbud

Domaren å andra sidan menar att hon ”inte kan förstå” tidigare domstolsbeslut som slagit fast att frasen var ”tvetydig”. För henne var det tydligt att ramsan ”förnekade staten Israels rätt att existera”.

Enligt domaren tog man hänsyn till att händelsen inträffade så snart efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober samt att den propalestinska ramsan anses särskilt kontroversiell i Tyskland – där stöd till Israel delvis är en fråga om att ta ansvar för Förintelsen, enligt The Guardian.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser förbjöd i november all Hamas aktivitet i landet. Förbudet inkluderade då också ramsan ”From the river to the sea”. Flera gånger sedan dess har dock domstolar runtom i landet prövat liknande fall och funnit den tillåten.

Domstolen dömde kvinnan att betala motsvarande nästan 7 000 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet