En kvinna och en polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur kvinnan blev skjuten av Illinois State Police efter ordväxling. Foto: Illinois State Police

Sonya Massey sköts till döds av polisen i USA – fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

Sonya Massey, 36, ringde polisen då hon var rädd att någon brutit sig in i hennes hem. Kort därefter blev hon ihjälskjuten – av polisen.

”Sonya Massey, en älskad mor, vän, dotter och ung svart kvinna, borde vara vid liv idag”, skriver Joe Biden om händelsen som fångades på polisens kroppskamera.

Det var den 6 juli som Sonya Massey, 36 år, trodde att någon brutit sig in i hennes hem i Springfield, Illinois. Efter att polisen sökt igenom hennes hem går Sonya Massey iväg till spisen för att ta bort en kastrull med kokande vatten.

Det utbryter då en ordväxling om kastrullen. Trots att hon ber polismannen om ursäkt och inte beter sig hotfullt skjuts hon tre gånger i huvudet och dör omedelbart.

Under måndagen släpptes en video – polismannens kroppskamera – där det brutala händelseförloppet kan följas i detalj.

Polismannen, Sean Grayson, som avfyrade skotten har avskedats och sitter häktad, åtalad för mord och tjänstefel och riskerar livstids fängelse om han skulle dömas. Han själv nekar till brott.

Händelsen fördöms

Videon väcker åter debatten om det brutala våldet från polisen som många svarta upplever i USA.

Advokaten Ben Crump som företräder Masseys familj sa under en presskonferens på måndagen att ”hon behövde en hjälpande hand. Hon behövde inte en kula i ansiktet”.

Biden: ”Förkrossad”

USA:s president Joe Biden gick också ut på måndagen och kommenterade händelsen på X:

”Sonyas familj förtjänar rättvisa. Jag är förkrossad över hennes barn och familj som står inför denna otänkbara och meningslösa förlust.”, skrev han.

”Sonyas död i händerna på en polisman påminner oss om att svarta amerikaner alltför ofta fruktar för sin säkerhet på ett sätt som många av oss andra inte gör”.

Se händelsen i videon ovan. Varning för obehagliga bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.