Efter att tabloiden The Mail on Sunday nyligen publicerade ett privat brev, som Meghan skrivit till sin pappa Thomas Markle, fick prinsparet nog. Arkivbild. Foto: Rui Vieira/AP/TT

Kvinnliga politiker sluter upp bakom Meghan: ”Vi står vid din sida”

Uppdaterad
Publicerad

Meghan, hertiginna av Sussex och gift med Storbritanniens prins Harry, stämde nyligen tidningen The Mail on Sunday. Nu ställer sig 72 kvinnliga brittiska politiker bakom hertiginnan och anklagar pressen för “smaklösa och vilseledande” artiklar med “koloniala undertoner”. 

Meghan Markle, som är amerikanska och har en svart mamma och en vit pappa, gifte sig med brittiske prins Harry 2018. Sedan dess har hon fått utstå näthat och rasism – och varit ständigt påpassad av brittisk press.

Efter att tabloiden The Mail on Sunday nyligen publicerade ett privat brev, som Meghan skrivit till sin pappa Thomas Markle, fick prinsparet nog.  

Hertiginnan stämde tidningen, samtidigt som maken prins Harry gick ut med ett offentligt uttalande där han anklagade den brittiska pressen för att föra en “hänsynslös kampanj” mot hans fru – som dessutom eskalerat efter att sonen Archie föddes. Han drog också paralleller till mediebevakningen av hans mamma prinsessan Diana. 

“Min största rädsla är att historien ska upprepa sig”, skrev han och syftade på att prinsessan Diana jagades av paparazzi-fotografer innan hon dog.

”Vi står vid din sida”

Nu sluter 72 kvinnliga politiker, som alla sitter i det brittiska parlamentet, upp bakom hertiginnan. I ett öppet brev anklagar de pressen för att skriva om Meghan med “föråldrade, koloniala undertoner”, rapporterar CNN

“Vi förväntar oss att media har integritet nog att veta när en historia är av nationellt intresse, och när den bara försöker bryta ner en kvinna utan uppenbar anledning,” skriver politikerna och fortsätter: 

“Som kvinnor i parlamentet med olika bakgrund står vi vid din sida när det kommer till att inte låta detta gå obestritt”.

Meghan nära tårar

I en intervju med ITV News som publicerades nyligen kämpade hertiginnan av Sussex med att hålla tillbaka tårarna när reportern frågade henne hur hon har mått den senaste tiden.  

– Tack för att du frågar. Det är inte många som har frågat om jag är okej, men det är en väldigt verklig grej att gå igenom bakom kulisserna, svarade Meghan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.