Sanering av flygplatsen i Kuala Lumpur. Foto: TT

Kvinnor åtalas för lönnmordet på Kim Jong Uns halvbroder

Uppdaterad
Publicerad

Malaysiska åklagare kommer i dag att väcka åtal mot de två kvinnor som misstänks vara inblandade i mordet på halvbrodern till Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Det uppger Malaysias justitieminister, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kim Jong Nam, som hade kritiserat den nordkoreanska regimen och sin halvbror Kim Jong Un, dödades på Kuala Lumpurs internationella flygplats i Malaysia för ett par veckor sedan. 

Kim Jong Nam var på väg till Macao i södra Kina när han överfölls av kvinnorna, en indonesiska och en vietnamesiska.

Kim Jong-uns halvbror död

Kvinnorna smorde in nervgiftet VX i ansiktet på honom. Han avled i en ambulans efter en kvart.

Kvinnorna påstår själva att de fått betalt för att delta i ett dolda kameran-skämt och säger att de inte förstod att det var ett brott som planerats.  

Riskerar dödsstraff

Malaysias justitieminister Mohamed Apandi Ali uppger enligt Reuters att kvinnorna kommer att åtalas enligt paragraf 302, vilket innebär dödsstraff.

Sydkoreanska tjänstemän tror mordet på halvbrodern utfördes av nordkoreanska agenter.

Malaysia har identifierat åtta nordkoreaner misstänkta för inblandning i mordet, bland annat en diplomat och en anställd vid Nordkoreas statliga flygbolag. En person har också gripits.

Nordkorea å sin sida skyller mordet på Malaysia, vilket fått den tidigare stabila relationen mellan de båda länderna att börja vackla.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp efter andra världskriget och har närmare 25 miljoner invånare.

Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolering, förtryck och svält.

En demilitariserad zon, övervakad av svenskar bland andra, skiljer nordkoreanerna från ärkerivalerna på Koreahalvöns södra halva, staten Sydkorea, alltsedan Koreakriget i början på 50-talet.

Västvärlden försöker med straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Trots det har kärnvapenprov och provskjutningar av robotar fortsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet