Läckta dokument i Kina: Närmare 250 miljoner smittades i december

Uppdaterad
Publicerad

Sedan omfattande covid-protester bröt ut i Kina i början av december och landets regering abrupt släppte de hårda covidrestriktionerna, kan närmare 250 miljoner kineser har smittats av covid-19. Detta avslöjar läckta dokument från en ansvarig hälsochef, enligt CNN.

Siffran står i stark konstrast mot landets officiella covidsiffror.

Under de första 20 dagarna i december smittades sannolikt 248 miljoner kinesiska medborgare av coronaviruset, motsvarande 18 procent av befolkningen. Den uppskattningen gör Kinas nationella hälsokommission, enligt tidningarna Bloomberg och Financial Times som har tagit del av läckta anteckningar från ett mötet.

De läckta siffrorna står i dramatisk konstrast mot de officiella siffrorna som endast rapporterade 62 532 fall de första tjugo dagarna i december.

Siffrorna är obekräftade, men om de stämmer skulle covidutbrottet med god marginal vara det största i världen.

Sjukvård överbelastad

Kinas nationella hälsomyndigheter säger på julafton att 4 103 nya inhemska fall har registrerats i hela landet föregående dag och inga nya dödsfall.

Samtidigt rapporterar AP att delar av Kinas vårdsystem överbelastats till följd av den kraftiga ökningen av smittade patienter. I städer söder om Peking tvingas akutmottagningar avvisa ambulanser och förtvivlade anhöriga kör infekterade släktingar från sjukhus till sjukhus i hopp om att hitta en ledig bädd.

Platsbristen har lett till att patienter läggs på sjukhusgolven, uppger nyhetsbyrån.

Svår rapportering för landets medier

Kinas regering har en strikt kontroll över landets medier och innehåll som anses vara politiskt känsligt rensas snabbt bort.

Men många nyhetsmedier brottas med hur de ska hantera kommunistpartiets tvära omsvängning i hanteringen av smittspridningen. Landets stränga noll-covid-politik övergavs abrupt i början av december.

Tidigare har nolltoleransen hyllats. Nu måste i stället slopade restriktioner beskrivas som en framgång – trots indikationer på att infektionerna ökar kraftigt. Det säger Kecheng Fang, biträdande professor i journalistik och kommunikation vid Hongkongs kinesiska universitet.

‒ Statlig media har inte lyckats hitta en sammanhängande berättelse för att helt legitimera denna plötsliga och genomgripande förändring, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.