Foto: TT/SVT

Nu rivs flyktinglägret i Calais

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av ”Djungeln” i Calais har påbörjats. Timmarna före rivningen delade franska tjänstemän ut flygblad till de boende i flyktinglägret om att det ska rivas, och uppmanade dem att överge sina drömmar om att nå Storbritannien. De flesta verkar vilja lämna lägret frivilligt, rapporterar SVT:s Ulrika Bergsten.

Tidigt på måndagsmorgonen började boende i migrantlägret ta sig till de mötesplatser som franska myndigheter utsett och några timmar senare ringlade köerna långa till uppsamlingsplatsen hangaret.

– De som lämnar lägret frivilligt ska transporteras med bussar till 170 olika mottagningscenter under tre dagar. De som inte lämnar lägret kommer att gripas om några dagar och sedan kommer bulldozers att jämna lägret med marken, berättar Ulrika Bergsten, SVT:s korrespondent på plats vid lägret.

Flesta lämnar frivilligt

Trots oroligheter under natten mellan migranter och polis, som sköt tårgas, verkade de flesta på morgonen faktiskt vilja lämna ”Djungeln” frivilligt.

– Man tror att det kommer att gå ganska fort att evakuera, det verkar som de flesta vill lämna lägret: det är lerigt, det är kallt och det är väldigt få som vill stanna, säger Ulrika Bergsten.

De minderåriga evakueras först och skickas till mottagninsgscenter där man tar deras namn, födelseuppgifter, var de kommer i från och om de har asylskäl. En del av dem har faktiskt möjlighet att återförenas med sin familj i Storbritannien.

– De unga har övertalats om att det är bättre att lämna lägret. För många har hittat kompisar och ett slags trygghet här, vännerna har blivit familj, så de har blivit ovilliga att lämna.

Storbritannien kommer att ta emot minderåriga som har anhöriga i landet.

– Men de flesta här är ekonomiska flyktingar och de kommer inte att få asyl utan bli tillbakavisade, säger Ulrika Bergsten.

Vill till Storbritannien

Men fortfarande finns de som inte litar på myndigeheter. Sam, en syrisk man, säger till AFP att tiotals personer lämnat lägret tidigare för att undvika att skickas någon annanstans i Frankrike.

– Jag har varit i ”Djungeln” i 13 månader och under denna tid har jag lärt mig att inte lita på myndigheterna. De säger alltid en sak och gör sedan en annan. Så i går kväll lämnade jag ”Djungeln” och slog upp mitt tält på en annan plats i närheten, säger han.

Andra boende i lägret välkomnar en flytt.

– Tjänstemän säger att i morgon är början på något bättre. Låt oss hoppas att detta är sant, sade Faisal al-Ajab, en 39-årig man från Sudan, inför flytten.

Hammoudi, 22 år från Aleppo i Syrien, säger att trots det faktum att känslan i vissa delar av lägret är som vanligt så vet alla att det är över.

”Bägaren har runnit över”

Det är flera faktorer som gör att lägret rivs just nu.

– Bägaren har runnit över, för dem som bor här och för lastbilschaufförerna.  Flera har dött i tunneln, och trycket mot lägret har blivit större och större. Man har haft flyktingar här i 25 år, men det har varit ett enormt fokus på Calais det senaste halvåret.  Och det är ett val i Frankrike till våren, så politikerna vill visa handlingskraft, säger SVT:s Ulrika Bergsten.

Fakta: ”Djungeln”

Migrantlägret ”Djungeln” i Calais i norra Frankrike har vuxit sig stort sedan tusentals människor samlas där för att ta sig till Storbritannien.

Migranterna hoppas kunna smuggla sig ombord på lastbilar över Engelska kanalen antingen genom Eurotunneln eller ombord på färjor till Storbritannien.

Storbritannien finansierar en fyra meter hög och en kilometer lång mur, som har börjat byggas för att hindra migranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.