Libyen har präglats av våldsamma konflikter sedan den arabiska våren och störtandet av diktatorn Muammar Gaddafi 2011.
Sedan valet 2014 är landet splittrat i ett östligt och ett västligt block, med två regeringar som gör anspråk på makten. Samtidigt har flera utländska aktörer intresse i konflikten i landet med stora gas och- och oljetillgångar.
Egypten öppnar för marktrupper
Senast i förra veckan gav det egyptiska parlamentet, som tillsammans med Ryssland stöttar det östliga blocket, grönt ljus till möjligheten att sätta in marktrupper i grannlandet. Egyptens intresse rör framför allt den strategiskt viktiga hamnstaden Sirte som ligger i nära anslutning till viktiga gas- och oljetillgångar, säger Fanny Härgestam, reporter på Sveriges Radios Ekot som länge bevakat Nordafrika.
– Tidigare har Egypten mest brytt sig om den långa gränsen som man har mot Libyen. Men nu hotar man med att sätta in verkliga trupper, säger Fanny Härgestam i Morgonstudion, och fortsätter.
– Den som kontrollerar Sirte har också en port till de här tillgångarna.
”EU:s stora knäckfråga”
FN, som tillsammans med Turkiet och flera västländer stöttar det västliga blocket, har sedan 2011 försökt medla i konflikten och få till stånd en fred. Senast i januari bröt förhandlingarna samman, sedan det östliga blockets ledare general Khalifa Haftar vägrade träffa den Tripolibaserade regeringen.
FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare varnat för att tiden håller på att rinna ut för att nå en fredlig lösning i Libyen.
– Konflikten har kommit in i en ny fas med utländsk inblandning på en aldrig tidigare skådad nivå, sa Guterres i ett uttalande tidigare i juli.
Nu menar många bedömare och experter att EU måste försöka samla parterna för att nå en fredlig lösning.
– EU har väldigt stora intressen för att Libyen inte ska fortsätta vara den här genompassagen för migranter mot Europa. Det är EU:s stora knäckfråga, säger Fanny Härgestam.
Se hela klippet i spelaren ovan.