Lagförslag för att stoppa avtalslös brexit genomröstat

Uppdaterad
Publicerad

Lagförslaget för att stoppa en brexit utan avtal har röstats igenom i det brittiska underhuset. Förslaget innebär att landet inte kan lämna EU den sista oktober om premiärminister Boris Johnson inte hunnit nå en överenskommelse om utträdet innan dess. Han svarade med att kräva nyval – men röstades ned i parlamentet.

Innan omröstningen hölls en debatt i underhuset, där brexitminister Stephen Barclay hävdade att lagförslaget var ett “försök att stoppa brexit”.  

- Förslaget ger EU total kontroll över resultatet av de här förhandlingarna. De på andra sidan vill inte att Storbritannien lämnar, sa han.  

Tvingas be om mer förhandlingstid 

Men trots ministerns kritik blev resultatet i den första omröstningen 329 röster för och 300 röster mot, skriver The Guardian. I en andra bearbetning gavs möjlighet att föreslå tillägg till texten, vilka det sedan röstades om. Efter en sista omröstning stod det klart att förslaget gått igenom, med 327 röster mot 299.

– Avsikten med det här är att Storbritannien inte ska lämna EU den 31 oktober utan ett avtal, säger Labour-ledamoten Hilary Benn, som står som förslagets förste undertecknare, enligt TT. 

Förslaget innebär alltså att premiärminister Boris Johnson tvingas be EU om mer förhandlingstid. 

”Tvingas ge upp i förhandlingarna”

Johnson å sin sida anser ytterligare en försening av brexit meningslös och har lovat ett utträde ur EU den sista oktober – oavsett om ett avtal då är på plats eller inte. 

Han kallar lagförslaget för en ”kapitulation” och säger att det i praktiken innebär att han ”tvingas ge upp i förhandlingarna med EU”.

Motdraget var att utmana Labourledaren Jeremy Corbyn att stötta ett nyval, eftersom det krävs en majoritet med två tredjedelar för att driva igenom ett sådant.  

Johnson sa under en debatt inför omröstningen om hans krav på nyval att parlamentet ”måste låta landet bestämma vem de vill ha som ledare” och att han vill se ett val den 15 oktober. 

– Om jag fortfarande är premiärminister efter tisdagen den 15 oktober kommer det här landet lämna EU den 31 oktober med, hoppas jag, ett mycket bättre avtal. 

Nej till kravet på nyval

Jeremy Corbyn har tidigare efterfrågat ett nyval, men sa direkt att partiet inte skulle stötta Johnsons förslag i kvällens omröstning. 

Labours opinionssiffror är just nu svaga och partiet vill ha garantier för att valdagen inte flyttas fram till efter det att Storbritannien hunnit lämna EU innan de går med på ett nytt val.  

– Låt lagförslaget vinna lagakraft, sedan kommer vi stötta ett nyval, så att vi inte kraschar ut ur EU utan avtal, sa Corbyn om förslaget, som han liknade vid när den elaka drottningen erbjuder Snövit ett förgiftat äpple. Giftet i äpplet menade Corbyn var en hård brexit. 

Omröstningen i underhuset slutade med att Johnson förlorade. 298 ledamöter röstade för och 56 mot, medan de flesta Labourledamöterna valde att inte rösta alls. Det innebar ytterligare ett nederlag under en redan mörk dag för premiärministerns brexitplaner.

Fakta: Utträdesavtalet

EU och Storbritannien har sedan sommaren 2017 förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser om exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament inleds en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Än så länge har emellertid inte avtalet godkänts av parlamentet, vilket lett till en uppskjutning tills vidare av det utträde som skulle ha skett den 29 mars i år. Nytt slutdatum för det brittiska medlemskapet är nu i stället den 31 oktober. Fortfarande finns dock risk för att det då blir ett utträde utan avtal.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation har både EU och Storbritannien förberett en rad nödåtgärder, för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken.

EU-kommissionen har även öppnat för att använda pengar ur unionens fond för naturkatastrofer för att hjälpa områden som drabbas särskilt hårt om det blir ett utträde utan avtal.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.