Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför sticker Sverige ut i mätningarna? Hör Fredrik Löjdquists, chef för Centrum för Östeuropastudier, förklaring i klippet. Foto: Simon Krona

Land för land: Så stort är stödet för att skicka vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska folket är nästintill eniga när det gäller vapenleveranser till Ukraina. Hela 93 procent av de svarande svenskarna stödjer EU:s vapenleveranser till Ukraina, i Eurobarometers opinionsmätning.

I vilken utsträckning stödjer du EU:s beslut att finansiera inköp och leverans av militär utrustning till Ukraina?

Så löd frågan som ett tusental invånare i respektive land svarade på i Eurobarometers regelbundna opinionsmätning som görs på uppdrag av EU-kommissionen.

I Sverige svarade 93 procent att de stödjer leveranserna, vilket är den högsta siffran bland alla tillfrågade länder. Tätt efter kommer våra grannländer i Norden, samt Portugal, Albanien och Polen – alla med ett stöd på runt 90 procent.

Två av tre EU-medborgare för

I EU-länderna stödjer i genomsnitt två av tre medborgare vapenleveranserna. Det är en hög andel, tycker Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier.

– Det var helt otänkbart för bara 1,5 år sedan. Det har varit ett högt stöd över tid som jag tror har förvånat alla observatörer, säger han.

”Det är det Putin väntar på”

Men han utesluter inte att opinionen kan skifta. I flera länder skenar inflationen och räntorna. Nästa år är det presidentval i USA och val till Europaparlamentet. Alla är faktorer som kan påverka opinionen, enligt Fredrik Löjdquist.

– Det är det Putin väntar på. Han spelar på tid och hoppas att den här enigheten i EU och väst ska börja krackelera.

Varför är stödet för vapenleveranserna lågt i Slovakien, Serbien och Cypern? Se en genomgång av Europakartan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.