Orkanen Katrina krävde nära 1.600 människors liv i delstaten Louisiana, och 49 kroppar väntar ännu på att identifieras. Bara hälften av New Orleans befolkning har återvänt till staden, som till stor del ödelades av orkanen.
Trots att omkring 107 miljarder dollar har pumpats in i återuppbyggnaden bor många av invånarna fortfarande i husvagnar, längs gator fyllda av skräp och bråte. Sex av stadens nio sjukhus är ännu stängda och bara 54 av 128 skolor väntas vara öppna till hösten.
President George W Bush besökte på tisdagen de drabbade områdena, och spådde att återuppbyggnaden kommer att ta flera år.
-Det här är en årsdag, men det betyder inte att det är över. Uppriktigt sagt är det bara början på vad som kommer att bli en lång återhämtning, sade presidenten.
Rasklyfta
Årsdagen är också en dyster påminnelse för Bush om regeringens misslyckande med att hantera en av USA:s värsta naturkatastrofer. Presidentens popularitet har aldrig riktigt återhämtat sig efter myndigheternas tillkortakommande.
New Orleans borgmästare Ray Nagin har inte dolt sin åsikt att den sena hjälpen beror på att majoriteten av de drabbade i New Orleans var svarta och fattiga.
-Om det hade bott ett gäng rika människor i New Orleans så tror jag att gensvaret hade varit annorlunda, har Nagin bland annat sagt.
Bush avvisar tanken på att ras haft någon betydelse i myndigheternas agerande.
-Den som säger det försöker göra politik av en mycket svår situation, sade Bush i en radiointervju inför besöket på tisdagen. Han medgav dock att orkanen har blottat en rasklyfta i USA och att han hoppas att återuppbyggnaden ska kunna överbrygga även den.
Ny orkan på väg
Medan Bush besökte New Orleans dränktes östra Kuba i våldsamma regn under tropiska stormen Ernestos framfart. Ernesto blev säsongens första orkan ett kort tag i söndags, och dödade två människor i Haiti. Vindarna avtog dock och ovädret nedgraderades till tropisk storm innan det drog in över Kuba.
Meteorologerna varnade dock för att Ernesto kan byggas upp till orkanstyrka på nytt innan Floridas västkust drabbas på tisdagen eller onsdagsmorgonen. Det hotade området kring Miami, Fort Lauderdale och West Palm Beach har runt fem miljoner invånare som på måndagen förberedde sig för det värsta.
Framför bensinmackarna ringlade köerna långa och människor försåg sig med bensin, plywood, batterier och färskvatten.
Turister uppmanades att lämna de utsatta Key-öarna i sydligaste Florida där även skolor stängdes.