Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken hjälp får barnen efter storbranden i lägret? Hör Unicef fältschef på plats berätta. Foto: Mahmud Hossain Opu

Larmet: 6 000 barn hemlösa efter brand i flyktingläger i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Minst 6 000 barn har blivit hemlösa efter storbranden i världens största flyktingläger i södra Bangladesh. Flera hjälporganisationer larmar om att det krävs åtgärder för att undvika fler bränder framöver – liksom akuta hjälpinsatser.

– Världen får inte glömma bort de här flyktingarna, säger Ezatullah Majeed, chef för Unicef:s fältkontor i lägret.

På kort tid slukade lågorna tusentals primitiva tältbostäder, byggda av bambu och presenningar. Branden i söndags spred sig snabbt i det extremt tätbefolkade lägret i Cox's Bazar, där totalt knappt en miljon flyktingar bor.

Branden var under kontroll efter några timmar men minst 16 000 människor har drabbats, och cirka 6 000 barn står utan tak över huvudet. Ett 20-tal personer saknas ännu.

– Barn sover med bara plastsäckar som skydd, säger Ezatullah Majeed, chef för Unicefs fältkontor i lägret, till SVT Nyheter på tisdagen.

”Har förlorat allt”

I lägret bor framförallt rohingyer som flytt undan förtryck och förföljelse i Myanmar.

– Många av flyktingarna fick sina hem nedbrända i Myanmar och ägde bara lite kläder och en mobiltelefon. Nu har de förlorat allt. Även om det går snabbt att bygga upp tälten igen så har de förlorat den lilla trygghet de hade, säger Daniel Aftonfalk, katastrofhandläggare på svenska Röda korset, som bland annat hjälper till med vattenrening och återuppbyggnad.

Han var själv på plats i lägret senast i november. Då hade invånarna återhämtat sig från jättebranden 2021.

Volontärer tränar brandsläckning

Risken för fler bränder är enligt Röda korset stor. Just nu är det dessutom torrperiod med hårda vindar vilket ökar riskerna.

Enligt Amnesty International har hundratals brandincidenter inträffat bara sedan 2021 och organisationen vill därför se fler åtgärder för att minska brandrisken.

– Mindre bränder uppstår då och då och det är något vi har jobbat med på plats att hantera. Volontärer har fått träning i att släcka bränder och viss brandutrustning har placerats ut. En del har kunnat börja använda gas vid matlagning i stället för vedeldning i tälten vilket minskar riskerna något, säger Daniel Aftonfalk.

Brandorsaken är ännu oklar och utreds. Inga dödsoffer har ännu rapporterats.

En miljon flyktingar på liten yta

I Cox's Bazar finns totalt 34 lägerområden, som ligger tätt tillsammans och sträcker sig över en yta på drygt 3 200 hektar.

Totalt bor knappt en miljon flyktingar i området.

Det är framför allt muslimska rohingyer som bor där, sedan de drivits på flykt från grannlandet Myanmar där militären inledde en brutal offensiv mot folkgruppen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.