Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Lund, en seismolog vid Uppsala universitet besvara på tre frågor om vulkaner på Island i klippet. Foto: SVT

Larmet från Island: Vulkanutbrott kan ske när som helst

Uppdaterad
Publicerad

900 jordskalv registrerades på Island på tolv timmar under början av helgen, enligt landets meteorologiska institut.

Det tyder på att ett vulkanutbrott kan ske inom en snar framtid.

– Det kan handla om timmar, det kan handla om dagar, säger Thorvaldur Thórdarson, isländsk professor i vulkanologi till Icelandic Monitor.

Landmassorna har stigit fort på Reykjaneshalvön på sydvästra Island efter att flera små jordskalv uppmätts den senaste tiden. Den seismiska aktiviteten har nu avtagit. Men när magman börjar röra på sig och samlas närmre jordytan ökar risken för att vulkaner i närheten kan få utbrott.

– Jag är rädd att vi är nära ett utbrott, säger Thórdarsson.

Människor och myndigheter bör förbereda sig på att ett utbrott kan ske och hur man i så fall ska evakuera, säger han också.

Turistattraktion ligger nära

Björn Lund är lektor i seismologi vid Uppsala universitet och håller med om att risken för ett utbrott är stor.

– Det är inte alls osannolikt eftersom man sett sådana här svärmar av jordskalv innan utbrott innan. Sedan så är skalven fortfarande ganska djupa, så det finns alltid en osäkerhet – men det skulle kunna bli ett utbrott de närmsta dagarna eller veckorna, säger han.

Nära de skalv som registrerats på Reykjanes de senaste dagarna ligger både Blå Lagunen och ett geotermiskt kraftverk, vilket oroar.

– Det är inte ett bra ställe om det blir utbrott där. Det var bättre i somras där det var mer obebott, säger Björn Lund.

Utbrottet i somras som Lund syftar på pågick i ungefär en månad på en annan del av Reykjaneshalvön. Vulkanutbrott är relativt vanliga på Island – sedan 2021 har det skett ett per år.

Blir nog ingen ny Eyjafjallajökull

Det finns cirka 130 vulkaner i landet. En av de mest kända är Eyjafjallajökull som våren 2010 fick ett utbrott som stoppade flygtrafiken i nordvästra Europa. Men ett utbrott med lika stora konsekvenser som då är inte särskilt troligt nu, menar Björn Lund.

– Lavan rinner rätt lugnt från vulkanerna på Reykjaneshalvön. Dessutom är Eyjafjallajökull och vulkaner på andra delar av Island täckta av glaciärer, och det är just när de smälter och vatten rinner ner i vulkanen som den får de mer explosiva utbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.