Lever, och dör, den brittiska monarkin med drottning Elizabeth?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Drottning Elizabeth har suttit längre på tronen än någon annan brittisk regent. När premiärministrarna kommit och gått, 14 stycken närmare bestämt, har hon alltid funnits där. En konstant i en föränderlig och ofta turbulent värld. Men i samband med 70-årsjubileet ställer sig många britter frågan: Vad händer med monarkin när hon inte längre finns?

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Vid 96 års ålder är drottning Elizabeth fortfarande enormt populär. Hon är aktad och respekterad, också i republikanska kretsar. Åtta av tio britter tycker att hon gjort ett bra jobb som drottning.

Men de senaste åren har kungahuset skakats av flera skandaler. Prins Andrew har anklagats för sexuella övergrepp. Hertigparet prins Harry och Meghan har lämnat kungahuset och sina uppdrag i hovet. De har också anklagat en icke namngiven kunglighet för rasism.

I samväldet ifrågasätts det brittiska kungahusets relevans i allt högre grad. Så sent som 2021 dumpade Barbados drottningen och blev en republik. I flera andra samväldesländer förs samma diskussion om att skaka av sig det koloniala arvet.

Generationsfråga

Stödet för monarkin har sjunkit dramatiskt sedan drottning Elizabeth firade 60 år på tronen för tio år sedan. En av fem britter vill avskaffa monarkin, enligt opinionsinstitutet YouGov. Bland de yngre står det och väger mellan de som vill bevara monarkin och de som vill införa republik.

Dagen då drottning Elizabeths efterträdare tar plats på tronen kommer allt närmare. Och prins Charles är inte i närheten av sin mammas popularitet. Färska opinionsmätningar visar att bara runt 50 procent av britterna har ett positivt intryck av Charles.

Republic, en grupp som vill avskaffa monarkin, har stora förväntningar när det gäller det kommande tronskiftet.

– Monarkin ÄR drottningen och drottningen ÄR monarkin, säger Graham Smith som är chef för Republic.

Trygg tronföljare?

I en landsomfattande kampanj riktar gruppen en tydlig uppmaning till britterna: ”Make Elizabeth the Last”, låt Elizabeth bli den sista. Hashtaggen lyder: #AbolishThe Monarch.

Drottning Elizabeths uttalade förhoppning är att 70-årsfirandet ska ge britterna en chans att roa sig och tänka på annat än brexit, coronapandemi och ekonomisk kris.

En kvalificerad gissning är att hon också vill lyfta fram prins Charles som en trygg tronföljare och säkra monarkins överlevnad.

SVT Nyheter sände direkt när 70-årsfirandet började. Här kan du se sändningen i sin helhet. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.