En hög säkerhetsnivå har präglat dagens parlamentsval i Libanon. Militär och polis har stått posterade inne i och utanför vallokalerna, och helikoptrar har cirklat i luften. Samtidigt omges vallokalerna av färggranna flaggor och många väljare hade tagit med sig sina barn för att gå och rösta.
Lokalerna öppnade sju på morgonen lokal tid och stängde tolv timmar senare. Ett preliminärt resultat väntas under söndagskvällen. De slutliga resultaten väntas dock ta en eller två dagar till.
Köar på olika våningar
Youssef Alami som röstar i Beirutförorten Dahiye säger att det är mer folk ute i hans område än det var under förra valet. I skolan där han röstar köar män och kvinnor på olika våningar.
Dagens val skulle egentligen ha hållits för fem år sedan men har skjutits upp bland annat med anledning av kriget i grannlandet Syrien. Det har också tagit lång tid för politikerna att kunna enas om en vallag.
– Den nya vallagen är bättre. Det kanske kommer in mer oberoende kandidater i parlamentet. Alla vill ha förändring, säger Youssef.
Unikt politiskt system
Libanons har ett unikt politiskt system som fördelar makten mellan landets olika religiösa grupper. Häften av parlamentets 128 platser går till kristna och hälften till muslimer.
Maktkampen står mellan en koalition ledd av den sunnimuslimske premiärministern Saad al-Hariri och det Iranstödda shiamuslimska Hizbollah.
Rawda Kassem som stöder Hizbollah säger att hon egentligen inte hade tänkt rösta.
– Många politiker är korrupta och försvarar inte våra rättigheter. Men jag bestämde mej för att delta ändå. Det är nio år sen sist, säger hon.
Fakta: Parlamentsval i Libanon
Libanon är en sekulär republik där olika religiösa grupper delar på makten enligt ett bestämt mönster, bland annat ska presidenten vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.
Enligt författningen ska det hållas parlamentsval vart fjärde år.
Det senaste valet hölls 2009. På grund av det instabila läget i landet har det val som skulle ha hållits sommaren 2014 skjutits upp flera gånger.
I år tillämpas för första gången en ny vallag. Den innebär bland annat att man numera följer ett proportionellt system. Med den nya lagen kommer man, som tidigare, att fördela mandaten inom varje valdistrikt med hänsyn tagen till invånarnas religionstillhörighet.
Parlamentets 128 medlemmar stiftar landets lagar.
Vart sjätte år väljer parlamentet president. För att bli vald krävs två tredjedelar av parlamentsledamöternas röster. Om det inte lyckas hålls en andra valomgång där det räcker med enkel majoritet, det vill säga minst 50 procent av rösterna.
Presidenten utser premiärministern i samråd med parlamentet. Premiärministern utser i sin tur sin regering i samråd med presidenten.
Presidenten är formellt landets överbefälhavare, men regeringen kontrollerar armén.
Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.
Rösträttsåldern är 21 år. Militärer får inte rösta.
Källa: UI