Dokumentären “Hustruskolan” följer Lida och två andra kvinnor i Sankt Petersburg som går en betald kurs i hur man fångar en man. Där får de lära sig vad en man lockas av vad gäller beteende och utseende, men även hur en kvinna ska hålla ett äktenskap vid liv.
Maria Lönn, genusforskare vid Södertörns högskola, förklarar varför det ligger ett sådant fokus på kvinnornas utseende i Ryssland.
– De tänker mycket på skönhetsideal. Femininitet är viktigt och ryssarna tycker att det är något kraftfullt. De kultiverar sitt utseende och sina kroppar. Det är ett viktigt element för att göra sig begripbar.
– I Rysslands historia återfinns bland annat unisexkläder, långt innan det fanns i Sverige. Femininitet och sexiga kläder för kvinnor är något som kommit på senare tid, det är inget ryskt kulturarv, fortsätter hon.
Blev inte som planerat
I dokumentären berättar Lida att livet inte blev som hon tänkt sig. Fyra år efter kursens avslut har hon hunnit gifta sig, slutat arbeta och lever som hemmafru.
– Tidigare brottades jag med att välja färg på skorna. Nu brottas jag med att hitta på något att laga till min man.
– Ens värderingar förändras. Jag trivs inte så bra med det, ärligt talat.
Alla vill inte gifta sig
Maria Lönn har genomfört studier om ryska kvinnor och idéer om tid och modernitet. Hon menar på att det är långtifrån alla kvinnor som strävar efter att gifta sig eller som är beredda på att lämna sina arbeten för att övergå till hushållsarbete.
– I väst har man ofta en missvisande syn på Ryssland som att de är tidsmässigt efter. Ryssland har ingen historia av hemarbete för kvinnor, de började arbeta tidigt.
Hon berättar att bilden av hur man vill leva och verka också skiljer sig, till exempel mellan storstad och landsbygd.
– Ryssland är ett land som är svårt att förstå sig på, det man kan säga är att det finns många olika bilder om hur invånarna vill leva.
Dokumentären “Hustruskolan” finns att se på SVT Play.