Säkerhetspolitik och säkerhetsläget i Europa får stort utrymme i årets utrikespolitiska deklaration.
– Vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge, säger utrikesminister Ann Linde (S) när hon läser upp den i riksdagen.
Utrikesministern kallar Rysslands ökande konfrontativa retorik och militära aktiviteter för oacceptabla. Hon varnar för att den upptrappade ryska militära närvaron vid Ukrainas gräns och de ryska kraven på säkerhetsgarantier hotar kärnan i den europeiska säkerhetsordningen.
– Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar, säger Linde.
Den innebär bland annat att stater ska avstå från våld eller hot om våld, att nationella gränser ska respekteras och bara ändras genom frivilliga överenskommelser och att varje land har rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val.
”Vi bestämmer”
Linde understryker att det är nödvändigt för hela Europas säkerhet att stå upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.
– Ukraina, precis som Sverige, har rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val. Det är inte upp till Ryssland att diktera dessa genom hot och våld, säger Linde.
– Det är vi som bestämmer med vilka vi samarbetar och hur detta samarbete ser ut – i fredstid, i kris och i krig.
Utrikesministern uppger att vägen framåt för att minska spänningarna är fortsatt dialog och diplomati.
– Men vi måste samtidigt förbereda oss på att Ryssland kan välja en annan väg, säger Linde.
Inget Natomedlemskap
Regeringens årliga utrikespolitiska deklaration är en viktig signal till omvärlden om vilken säkerhets- och utrikespolitik Sverige tänker föra. Varje ord är därför noga genomtänkt. Många formuleringar är exakt de samma som i tidigare deklarationer för att signalera stabilitet.
– Den säkerhetspolitiska linjen ligger fast. Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa, säger Linde.
Men i årets deklaration lägger hon också till:
– Regeringen avser inte att ansöka om Natomedlemskap.
Högeroppositionen har krävt en så kallade Natooption, det vill säga att Sverige tydligt uttalar att Natomedlemskap är ett alternativ om säkerhetsläget försämras.
Nytt jämfört med förra årets deklaration är att den säkerhetspolitiska bedömningen och formuleringen ”ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas” finns med.
Regeringen gjorde dock den bedömningen redan i sin totalförsvarspropositionen 2020, vilken byggde på försvarsberedningens säkerhetspolitiska analys.