• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Liten apparat förändrade världen

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 december 1947 föddes en pytteliten pryl som fått stor betydelse för den moderna teknik som omger oss dagligen. I dag fyller transistorn 60 år.

För exakt 60 år sedan visade de tre forskarna William Schokley, Walter Brattain och John Bardeen vid Bell Laboratories upp den första fungerande transistorn.

För att fira händelsen, som av många anses ha gett upphov till Silicon Valley, planerar världens största teknikföretag att ta en liten paus i arbetet.

Forskarna fick Nobelpris

Även om framgångsrika försök med transistorer genomfördes under hela den sista månaden 1947, så betraktas den demonstration av en fungerande transistor, som forskarna gjorde som transistorns födelse. De tre forskarna tilldelades Nobelpriset 1956.

Transistorn, som ersatte de klumpigare och mer energislukande elektronrören i elektroniska kretsar, gav upp upphov till en helt ny industri inom elektroniksektorn. Hundratals nya företag etablerade sig i den dal som förbinder städerna San Francisco och San Jose, och som sedermera fick smeknamnet Silicon Valley.

Transistorn är en så kallad halvledare med tre elektriska anslutare. Emitter, bas och kollektor. Grovt förenklat kan man beskriva transistorn som en anslutning som tillåter elektrisk spänning att passera genom den. Vanligen kopplas flera transistorer samman och fungerar då som digitala kretsar, ett exempel är datorns RAM-minne.

Transistorn finns även i radioapparater och tack vare den har radioapparaterna blivit allt mindre.

Tekniken har krympt

Den första transistorn var en stor och klumpig historia, men som bekant är har utvecklingen gått i förminskningens tecken och i dag kan mycket små elektroniska kretsar innehålla flera miljarder transistorer.

Vid tiden för transistorns födelse fanns ENIAC-maskinen, som var en av världens första datorer. Den 28 ton tunga datorn konsumerade 170.000 watt och hade fler än 17.000 elektronrör under skalet. Det krävdes flera tekniker för att sköta datorn, som presterade 5.000 flyttalsoperationer per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.