Liu Xiaobo får fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Liu Xiaobo tilldelas Nobels fredspris 2010, meddelar Nobelkommittén i Oslo.

Liu Xiaobo är en kinesisk regimkritiker som varit ett hett namn i förhandsspekulationerna kring fredspriset.

Han har varit kandidat till Nobels fredspris i flera år, uppmärksammad för sin kamp för demokrati i Kina.

Den norska Nobelkommittén utsåg Liu Xiaobo till 2010 års fredspristagare ”för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén har länge menat att det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred.”

Sitter i fängelse

Han dömdes i december i fjol till elva års fängelse för uppvigling efter att han varit med och skrivit Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

Manifestet förespråkar bland annat flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter; religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

Deltog i protester 1989

Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse.

Frun: De är rädda

Lius hustru Liu Xia kommenterade i veckan förhandsspekulationerna om att hennes man skulle tilldelas priset.

-Regeringen är emot det eftersom den befarar att det skulle dra mer uppmärksamhet till Liu Xiaobo och till Kinas situation, sade hon till AFP med anspelning på läget för demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

-Om de inte var rädda för detta skulle de inte ha dömt honom till elva års fängelse för att han skrivit en text.

Kina varnade Norge

Även den kinesiska regeringen hade på förhand uttalat sig om utsikterna att Liu skulle få fredspriset.

En taleskvinna för Kinas utrikesdepartement sade i Peking i september att Lius verksamhet ”strider helt mot Nobelprisets syften”.

När Kinas vice utrikesminister Fu Ying i somras besökte Oslo varnade han också Nobelinstitutets chef för vad som skulle hända om Nobelkommittén valde Liu till pristagare. Det skulle kunna försämra de kinesisk-norska relationerna samtidigt som de båda länderna förhandlar om nya bilaterala handelsavtal, sade Fu.

Kinas första kommentar kritisk

I sin första officiella kommentar efter prisbeskedet upprepade Kinas regering sin ståndpunkt att Liu Xiaobos agerande går stick i stäv med fredsprisets avsikter, rapporterar nyhetsbyråerna från Peking.

Pekingregeringen sade också åter att det inträffade kan skada relationerna mellan Norge och Kina.

Tyst i kinesiska medier

Kinesiska medier håller tyst om nyheten att Liu Xiaobo tilldelats fredspriset. Söker man på pristagarens namn på China Daily är den senaste artikeln från juni 2009 – då han arresterades för omstörtande verksamhet.

Däremot är utnämningen av Liu en nyhet i Hong Kong. En av de ledande dagstidningarna i Hong Kong, Mingpao, har Lius foto på förstasidan och en intervju med hans fru som säger sig vara stolt.

Fakta: 2000-talets fredspristagare

  • 2009: USA:s president Barack Obama.
  • 2008: Finländske fredsmäklaren Martti Ahtisaari.
  • 2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s förre vicepresident Al Gore.
  • 2006: Bangladeshiern Muhammad Yunus och hans Grameen Bank för fattiga.
  • 2005: Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei.
  • 2004: Kenyanska miljökämpen Wangari Maathai.
  • 2003: Iranska advokaten Shirin Ebadi.
  • 2002: USA:s expresident Jimmy Carter.
  • 2001: FN och dess chef Kofi Annan.
  • 2000: Sydkoreas president Kim Dae-Jung.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.