Liz Cheney förlorar primärvalet i Wyoming

Uppdaterad
Publicerad

Trumpvänlige Harriet Hageman har vunnit över Trumpmotståndaren Liz Cheney i republikanernas primärval i Wyoming.

Under tisdagen har republikanernas primärval i delstaten Wyoming avgjorts. Det står klart att den Trump-vänlige Harriet Hageman går vinnande ur striden och blir ny ledamot i representanthuset efter mellanårsvalet kommande höst.

Hårt motstånd från Hageman

Kandidaten Harriet Hageman, som handplockats av Donald Trump, har lett opinionsmätningarna i Wyoming och har tippats som stark segrare. Hon är en av de republikaner som har fortsatt att sprida Trumps uppgifter om att han skulle ha vunnit valet 2020.

Nytt kapitel

Liz Cheneys förlust är ett bakslag för hela släkten Cheney då hennes far, Dick Cheney, varit både vicepresident och försvarsminister. Även hennes yngre syster, Mary Cheney, är aktiv inom politiken. När Liz Cheney talade till sina supportar beskrev hon sin förlust som början på ett nytt kapitel i sin politiska karriär.

– Vårt arbete är långt ifrån över, sa hon.

”Kämpar för det republikanska partiets ledning”

Den politiska strategen Terry Sullivan säger till Reuters att han tror att Liz Cheney har använt sin valkampanj – och positionen i kommittén – för att försöka hålla uppmärksamheten på Donald Trumps agerande under Capitolium-upploppet vid liv. Han menar också att Cheneys ambition har varit att rikta strålkastaren mot ex-presidentens fortsatta påståenden om rösträkningsfusk vid valet 2020 och att övertyga andra republikaner om att Trump är ett hot mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.