Hittills har över tio ledamöter krävt att Liz Truss lämnar sin post. Foto: Jessica Taylor/UK Parliament/AFP/TT

Liz Truss hänger löst efter gårdagens kaos

Uppdaterad
Publicerad

En kaotisk omröstning. En inrikesminister som avgår. Mitt i turbulensen står premiärminister Liz Truss som pressas allt mer av såväl Labour som sina egna.

– Jag förväntar mig att hon avgår väldigt snart, säger Toryledamoten Charles Walker

Onsdagen var en kaotisk dag i brittisk politik. Först en hätsk utfrågning i underhuset. Sedan avgick inrikesminister Suella Braverman efter bara 43 dagar. Inte sedan andra världskriget har en inrikesminister suttit så kort tid på sin post, enligt BBC.

Detta följdes av en kaotisk omröstning om regeringens förslag om frackning, (gas- eller oljeutvinning via hydraulisk spräckning), vilken snarare ska ses som en förtroendeomröstning för regeringen.

Pressen på Liz Truss hårdnar. Tidningarnas förstasidor i Storbritannien pryds med rubriker som ”Totalt kaos” och ”Därför kan Truss inte sitta kvar”.

”Dagar – i bästa fall”

”Liz Truss alternativ är begränsade och minskar för varje timme. Det verkade som att hon hade veckor kvar. Nu ser det snarare ut som dagar, i bästa fall”, skriver Tim Bale, statsvetarprofessor vid Londonuniversitetet Queen Mary, i en kommentar till TT.

Tror du att hon kommer att avgå?

”Hon kommer inte att gå om hon inte ställs inför belägg på att det kommer att bli en misstroendeomröstning och att hon kommer att förlora den. Då skulle hon göra klokt i att avgå för att undvika förnedring.”

Enligt Downing Street var Toryledamöterna på det klara med att röstningen om frackning sågs som en förtroenderöstning.

Regeringen slår fast för BBC att Toryledamöter som inte följde dess linje kan vänta sig ”disciplinära åtgärder”.

”Brist på kontroll”

Labour-ledamöter beskriver det som att konservativa parlamentsledamöter pressades och fysiskt tvingades att rösta för partilinjen. Talmannen Lindsay Hoyle har startat en utredning i ärendet.

Tories fick visserligen genom förslaget men 40 ledamöter lade ned sina röster.

”Det är verkligen en demonstration av Truss totala brist på kontroll och auktoritet”, skriver Tim Bale.

Hur påverkar det här kaoset partiet?

”Det riskerar dess möjlighet att styra landet – och riskerar till och med att leda till val.”

Hittills har över tio ledamöter krävt att Truss lämnar sin post, enligt Sky News.

Den konservativa parlamentsledamoten Charles Walker skräder inte med orden i en intervju med BBC. Han säger att det inte finns någon väg tillbaka för regeringen.

– Jag förväntar mig att premiärministern avgår väldigt snart, för hon har inte vad som krävs för jobbet.

Turbulensen kring Liz Truss

Liz Truss valdes till partiledare för Konservativa Partiet (Tories) 6 september 2022.

Hon lovade kraftiga skattesänkningar för att kicka igång ekonomin.

Delar av förslaget möttes av kraftig kritik och pundet rasade. Truss tvingades backa på punkten om marginalskatten för höginkomsttagare och sparkade finansminister Kwasi Kwarteng.

Han ersattes med Jeremy Hunt som kvickt skrotade i princip alla utlovade sänkningar av skatten.

I onsdags anklagade oppositionsledaren Keir Starmer Truss för att inte genomföra några av sina löften.

Senare avgick inrikesminister Suella Braverman, efter att ha använt sin privata mailadress i regeringsfrågor. I ett brev till Liz Truss uttrycker Braverman dock ”allvarlig oro” för att Truss brutit sina löften till folket. Braverman ersattes av Grant Shapps – tidigare motståndare till Truss.

Efter en turbulent omröstning i onsdags kväll om ”frackning” anklagades partiet för att fysiskt och våldsamt ha försökt tvinga ledamöter att rösta för partilinjen. Talmannen har startat en utredning av saken.

Över tio konservativa ledamöter har krävt Liz Truss avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.