Löfven får stöd att godkänna budgetkompromiss

Publicerad

Nu är sanningens minut i EU:s budgetstrid mot Ungern och Polen.

En extrainkallad EU-nämnd ger statsminister Stefan Löfven stöd att godkänna den kompromiss som nu ligger på bordet.

Kampen om långtidsbudgeten står egentligen inte på agendan när de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte vid lunchtid på torsdagen.

Ändå är det budgeten som dominerar – och framför allt det vetohot som Polen och Ungern uttalat mot den uppgörelse som ska se till att alla medlemsländer följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

En kompromiss har arbetats fram av ministerrådets ordförandeland Tyskland och mötts av ”positiva” åsikter vid en första genomgång.

Grönt ljus från riksdagen

Sverige, liksom Danmark och Finland, tillhör länder som hittills sagt nej till att röra den rättsstatsuppgörelse som finns på bordet. Men den nya kompromissen från Tyskland kan godtas, anser både regeringen och riksdagens EU-nämnd.

– Statsministern fick då stöd för regeringens linje att godta kompromissen, säger vice ordförande Annika Qarlsson (C) efter ett extrainkallat möte med nämnden.

Ungern tror på överenskommelse

Enligt läckta uppgifter handlar kompromissen bland annat om att söka ett utlåtande från EU:s domstol innan de nya rättsstatsreglerna börjar gälla.

Ungerns regering säger att de tror att en överenskommelse är möjlig på torsdagen och att kompromissen innehåller alla garantier som är viktiga för landet, rapporterar Reuters.

Klimat och Turkiet

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel hoppas att budgetstriden snabbt ska kunna biläggas.

”Jag är övertygad om att vi kan hitta en uppgörelse”, skriver Michel i sin inbjudan till toppmötet.

På toppmötet väntar även en genomgång av brexitläget. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beslutade i onsdags kväll att ge sina förhandlingsgrupper tid till på söndag för att nå ett eventuellt handelsavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.