Stefan Löfven åker till Bryssel trots att han är mitt uppe i sonderingarna för att försöka bilda en ny regering. Han kommer dock att åka hem i förtid.
Huvudnumret på toppmötet är de allt mer invecklade förhandlingarna om brexit. Tiden börjar rinna ut och datumet för Storbritanniens utträde den 29 mars nästa år rycker närmare.
– Det finns en risk att vi får en skilsmässa utan uppgörelse – en så kallad no deal – men vi är inte där än, säger Löfven när han samråder med riksdagens EU-nämnd.
Måste göras
På EU-nivå pågår nu parallellt med förhandlingarna även förberedelser för ett scenario utan avtal.
– Det är beklagansvärt, men det måste göras, säger Löfven.
– Det analyseras även på regeringskansliet vilka konsekvenser ett sådant scenario kan få, säger han och nämner tull, luftfart, fiske och bank- och finansväsende.
Löfven betonar att alla nu måste anstränga sig till det yttersta för att EU och Storbritannien ska kunna enas.
I flera år har oktober 2018 målats upp som den tidpunkt då EU och Storbritannien ska vara överens om villkoren för det brittiska utträdet ur EU. Steg för steg har olika förhandlingsbitar fallit på plats.
Osäkert läge
Ändå är det inför onsdagskvällen högst osäkert vad de kvarstannande 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer kan enas om.
-Det är helt uppenbart att vi inte befinner oss i det läge där vi ville vara i oktober, konstaterar en högt uppsatt EU-källa inför toppmötet.
Det innebär att det inte alls är klart om det ens går att utlysa ett nytt toppmöte till den 17–18 november, som tidigare varit planen, för att lösa upp de sista låsningarna.
Den främsta tvisten gäller hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera efter brexit. Frågan är central för fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.
Oro i Nordirland
Nordirlands London-trogna unionister vill absolut inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
Hittills har unionistpartiet DUP också fått starkt stöd i gränsfrågan från den brittiska regeringen och premiärminister Theresa May.
Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.
Fakta: Toppmötet i Bryssel
Inför onsdagskvällens toppmöte i Bryssel träffar statsminister Stefan Löfven (S) EU-nämnden klockan 9 på morgonen. Under eftermiddagen deltar sedan Löfven i ett förmöte med övriga S-ledare i Bryssel. Även Moderatledaren Ulf Kristersson finns på plats i Bryssel, för att träffa övriga ledare från den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP.
Kvällens möte inleds sedan klockan 19. Inledningsvis kommer EU-parlamentets talman Antonio Tajani att tala till stats- och regeringscheferna innan Storbritanniens premiärminister Theresa May ger sin beskrivning av brexitläget. Därefter går de kvarstannande 27 EU-ländernas ledare vidare för att hålla en arbetsmiddag om förhandlingssituationen. Vid middagen ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget. Dessutom ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rapportera vilka förberedelser som har vidtagits för den situation som uppstår om inte EU och Storbritannien kan enas.
Toppmötet fortsätter på torsdagen med ett ordinarie möte, med samtliga 28 ledare, om bland annat migration och säkerhet. Dessutom hålls ett eurotoppmöte, där även icke-euroländer är välkomna att vara med.