Stefan Löfven säger blankt nej till en EU-armé, men kan i dagsläget inte ge besked om vad han anser om ett militärt EU-högkvarter. Foto: TT

Löfven säger nej till EU-armé

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven säger blankt nej till en EU-armé, men kan i dagsläget inte ge besked om vad han anser om ett militärt EU-högkvarter. Först vill han se ett konkret förslag på vad det innebär.

– Frågan är vad ett sådant här högkvarter syftar till. Syftar det till ett europeiskt försvar, en europeisk armé, då säger vi nej. Men syftar det till att öka samarbete som vi alla har behov av, och som vi bejakar, då är det något helt annat. Låt oss se, om det kommer ett förslag, vad det faktiskt innebär, säger Stefan Löfven efter EU-nämnden.

 ”Måste ha koll på yttre gränsen”

I diskussionerna om stärkt bevakning av den yttre gränsen, anser Stefan Löfven att det ska göras där det behövs.

– Vi måste ha koll på den yttre gränsen. Ska det inre fungera, så måste den yttre gränsen fungera, absolut. Det är ingen tvekan om det, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.