• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsmininster Stefan Löfven kommer att för första gången någonsin ha ett enskilt möte med Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Löfven ska träffa Putin

Uppdaterad
Publicerad

Statsmininster Stefan Löfven kommer att för första gången någonsin ha ett enskilt möte med Rysslands president Vladimir Putin. Mötet kommer att äga rum på Internationellt Arktiskt Forum i Sankt Petersburg den 9 april.

Att statministern kommer sitta öga mot öga med Rysslands president kan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander bekräfta.

– Det stämmer. Vad som kommer att sägas kan jag inte gå in på. Men det kommer för Sverige att handla om viktiga frågor, säger han till SVT Nyheter.

Syftet med konferensen är att diskutera klimatförändringar och utrikespolitik som involverar den arktiska regionen. I samband med det kommer Löfven ha ett enskilt bilateralt möte med Putin.

Enligt Brunnander ska statministern även ta upp frågor som rör Rysslands uppträdande inom världspolitiken som exempelvis de folkrättsbrott som sker i östra Ukraina inkluderat den olagliga annekteringen av Krimhalvön.

– Fokus kommer att vara på regerings tvåspårspolitik. Det handlar om att fortsätta med den kritiska dialog som Sverige och EU för med Ryssland. Samtidigt har Sverige stora intressen i regionen som berör Ryssland.

– Sveriges säkerhet är statsministerns viktigaste uppgift. Därför är det av stor vikt av att föra samtal kopplade till klimatförändringar med Rysslands president.

Hittills har även bland annat Norges statsminister Erna Solberg bekräftat att hon tänker närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.