Los Angeles i Kalifornien på USA:s västkust är en stad med stora kontraster. Den ena sidan visar upp en drömfabrik med Hollywood och de människor som lyckas. Men på den andra sidan finns det stora grupper som har det mycket svårt med missbruksproblem och som står utan bostad. De brott som begås beror oftas på droger och det är gängen, som står för de flesta våldsbrotten.
– Jag tror att om jag behandlar de människor jag möter i arbetet med respekt, så hjälper det mig och skyddar också mig, säger polisen Deon Joseph, till SVT nyheter.
– Den motsättning som tidigare fanns mellan medborgarna och polisen, finns inte längre på samma sätt som tidigare.
Chefen är ute på gatan
Deon Joseph har jobbat som polis i centrala Los Angeles i 15 år. Han har en chefsroll, direkt under polisdistriktets kapten, men är mest ute på gatorna och jobbar.
– På grund av att människorna i området litar på mig, får jag hjälp och tips av allmänheten, vilket gör att vi kan lösa fler brott.
Nytt arbetssätt
Brottsligheten minskar i Los Angeles och har gjort så i 20 år. En av anledningarna är att Los Angelespolisen förändrade sitt sätt att jobba i början av 2000-talet. Efter skandaler som misshandeln av Rodney King och den så kallade Rampartskandalen, där 70 poliser var inblandade i en härva där de sålde narkotika, planterade falska bevis, misshandlade och sköt människor helt oprovocerat, fick polisledningen sparken. I stället tog man fram nya sätt att lösa brott.
Förhållande med medborgarna
– Vi måste tänka utanför ramarna. Vi arbetar numera med hög synlighet, att vara ute mycket på platser där brott begås. Vi jobbar också med något vi kallar ”community policing”. Det betyder att vi har ett förhållande med medborgarna, istället för att vi går in och bara är ”poliser” säger Deon Joseph.
– Om vi och samhället jobbar tillsammans, istället för att polisen gör allt jobb, så når vi bättre resultat. Det har visat sig att brottsligheten minskar mer på det här sättet, än att bara arrestera människor. Vi har absolut inte slutat att gripa människor, men att polisen ”syns” har visat sig vara mer effektivt.
Idé från New York
Idén tog man från New York och varje brott, registreras i en databas som kallas Compstat, för att kunna se mönster och var brotten begås. Varje av de 21 polisdistrikten får sen varje månad redovisa hur man jobbat för att minska till exempel inbrott, mord och våldtäkter.
– Compstat är ett utmärkt verktyg för att se vad som händer i vårt område månad efter månad. Inom varje distrikt går man igenom vilka brott som skett det senaste dygnet, för att tidigt kunna se mönster i vårt område och stoppa eventuella brottsvågor, säger Deon Joseph.
När vi sen redovisar vår statistik på möten med polisledningen varje månad, kan man se ytterligare mönster och om andra polisdistrikt haft liknande brott.
Leverera eller få sparken
Varje chef har ett ansvar för sitt område och för göra om scheman för att lösa de brott som begås. SVT var med på ett möte där polisledningen ifrågasatte de åtärder polisdistrikten redovisade och gick hårt åt varje chef. Den som inte levererar får inte heller jobba kvar.
– Den är en tuff publik på de mötena, säger Deon Joseph och skrattar. Varje kapten får verkligen stå till svars inför polisledningen, både för det man skött bra och det man skött dåligt.
Något gör man rätt eftersom de grova brotten som mord, våldtäkt, rån och misshandel har minskat med 75 procent sen 1992.
Hittar mönster
Man skulle kunna tro att förklaringen är att de har massor av poliser, men Los Angeles har 4,1 miljoner invånare och 10.000 poliser och tvåtusen civilanställda, vilket kan jämföras med Sveriges 9,6 miljoner invånare och 20.000 poliser.
– Förut kollade vi statistiken kanske en gång i månaden. Nu när vi kollar från dag till dag, är vi mycket snabbare på att hitta mönster. När vi ser ett mösnter till exempel med våldtäkter, skickar vi in alla resurser i det området. Det kan till exempel vara poliser som är civilklädda poliser eller ”lockfåglar”, uniformerade poliser och så vidare, säger Deon Joseph till SVT Nyheter.
Minskning av mord
Mord i Los Angeles
1992 begicks det 1092 mord i Los Angeles.
2002 begicks det 647 mord och de senaste åren har det skett under 300 mord per år.
Sedan 1992 har de grova brotten minskat med närmare 75%
Los Angeles har 4,1 miljoner invånare och 400.000 av dem är bostadslösa. Samtidigt har staden 450 våldsamma gäng med totalt 45.000 medlemmar. På tre år har drygt 16000 allvarliga brott, som mord, överfall och våldtäkter utförts av gängen.
Här kan du se vilka brott som har begåtts den senaste tiden i Los Angeles. (Extern länk)
http://www.crimemapping.com/map.aspx?aid=3db8cf99-a73b-46d2-b218-bd24cf491577
Mord i Sverige
2011 dog 81 personer.
2012 dog 68 personer till följd av dödligt våld, vilket är den lägsta siffran på 10 år.