Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan Belarus president Lukasjenko vinna på att ta emot Wagner enligt Jon Fridholm, Belaruskännare och verksamhetschef i Östgruppen. Foto: PUL PERVOGO/Reuters

Experten: ”Lukasjenko såg chansen till sina 15 minuter i rampljuset”

Uppdaterad
Publicerad

Belarus president Aleksandr Lukasjenko bekräftade på tisdagen att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har fått en fristad i landet.

– Lukasjenko kan både vinna och förlora på det här, säger Belaruskännaren Jon Fridholm.

I helgen ska Belarus president Lukasjenko ha lyckats sluta ett avtal med Wagnergruppen efter upproret mot Kreml. Lukasjenko erbjöd också Wagnergruppen en övergiven militärbyggnad i landet att vistas i.

Vad avtalet med Wagnergruppen innebär, och vad Lukasjenko kan ha att vinna på sin roll som medlare, är däremot inte känt.

Väpnat uppror i Ryssland

– Jag ser främst en massa potentiella problem för Belarus, framför allt för befolkningen som hamnat i ett fördjupat totalitärt mörker. Och man ska inte glömma att det handlar om att härbärgera kanske tusentals krigsförbrytare i landet – det bränner ytterligare relationer med väst, säger Belaruskännaren Jon Fridholm, verksamhetschef på oberoende Östgruppen.

Betonar sin självständighet

Rollen som medlare kan vara ett försök att tvätta bort stämpeln som Putins och Rysslands nickedocka.

– Det är allmänt känt att Lukasjenkos relation till Putin aldrig har varit bra och att hans handlingsutrymme har varit försvinnande litet.

Nu har Lukasjenko i stället gjort en stor poäng av att han har fattat självständiga beslut som medlare.

– Han har verkligen betonat det i sina offentliga uttalanden. Men ingen vet hur fritt han egentligen har agerat. Det hela är ett politiskt spel, säger Jon Fridholm.

Tillbaka i händelsernas centrum

Det har spekulerats i om landet kan dra nytta rent militärt av Wagnergruppens erfarenheter. Men det är i så fall ett högt spel, menar Jon Fridholm.

– Belarus riskerar i värsta fall att dras in i kriget och det vill inte Lukasjenko.

En annan risk är att Wagnergruppen fortsätter att ha band till Kreml och börjar utföra ryska operationer i Belarus.

Jon Fridholm tror att de senaste dagarnas utspel handlar om att Lukasjenko såg sin chans till sina 15 minuter i rampljuset.

– Han har ju varit uträknad och setts som en döende president. Man har till och med pratat om vem som ska efterträda honom. Nu är han tillbaka i händelsernas centrum. 

Se i klippet vad Lukasjenko kan vinna på sin roll i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet