Lukasjenkos tidsfrist utlöpt: Strejker och protester i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska oppositionen har uppmanat sina följare till en landsomfattande strejk i landet. Detta efter att president Lukasjenko inte hörsammat deras krav på hans avgång.

– Detta är ett steg närmare friheten, skriver Svetlana Tichanovskaja i ett uttalande, enligt sajten Tut.by.

Alla politiska fångar ska släppas, myndigheterna ska upphöra med sitt våldsutövande på gatorna och president Aleksander Lukasjenko ska avgå. Det var kraven som den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja ställde på landets regering för två veckor sedan.

Om så inte skett innan den 26 oktober, idag, så skulle en landsomfattande strejk träda i kraft, löd hotet.

Protester i Belarus

Bilder i sociala medier och i regimkritisk media visade under förmiddagen att protester inletts på flera platser i landet, många av studenter. Bilder från Minsk visar tusentals människor i demonstrationståg och mänskliga kedjor.

Ett stort antal anställda vid flera företag, samt pensionärer och studenter, deltar i strejken, men det är oklart hur omfattande protesterna är landet över. Enligt landets myndigheter så har nyckelindustrier och statliga verksamheter inte påverkats nämnvärt under dagen, skriver BBC.

Bilder på gripanden

Redan på söndagen samlades tusentals människor i demonstrationer i centrala Minsk. Enligt en uppskattning i lokal media så ska det ha handlat om cirka 100 000 personer, skriver BBC.

523 personer ska ha gripits under dagen, enligt Belarus inrikesdepartement, rapporterar Reuters.

Filmklipp och bilder, bland annat på den regimkritiska sajten Tut.by, uppges visa hur polisen även under måndagen börjat att gripa demonstranter och upplösa manifestationer. Detta genom att upplösa demonstrationer och föra bort människor i skåpbilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet