Enligt Åklagarmyndigheten åtalas bolagets ordförande Ian Lundin för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, under perioden maj 1999 och mars 2003. Och Alex Schneiter för medhjälp under perioden oktober 2000 och mars 2003. Båda uppges ha haft avgörande inflytande över Lundin Oils verksamhet i Sudan, skriver Åklagarmyndigheten vidare.
I samband med åtalet yrkas också förverkande från Lundin Energy AB om totalt 1 391 791 000 kronor, vilket enligt åklagaren motsvarar värdet av den vinst bolaget gjorde vid försälningen av verksamheten 2003, enligt pressmeddelandet.
Lundin Oil var verksamma i Sudan från 1991 samtidigt som det pågick ett inbördeskrig i landet.
I samband med att landet öppnade upp för oljeutvinning påbörjade Lundin Oil prospektering i ett dittills relativt fredat område i södra Sudan – något som enligt åtalet senare resulterade i stridigheter och anfall i regionen som kom att drabba civila.
Förundersökningen, som inleddes 2010, omfattar nu över 80 000 sidor och innehåller hundratals förhör och vittnesmål.
Enligt kammaråklagare Karolina Wieslander har de nu två åtalade företrädarna för Lundin Oil, ordförande Ian Lundin och den före detta vd:n Alex Schneiter, från maj 1999 ”fortsatt främja de brott som militären och dess allierade milis kom att begå för att möjliggöra oljeverksamheten fram till mars 2003.”
Civila berättar om anfall
Bland annat ska bolaget ha åtagit sig att gentemot den sudanesiska regeringen bygga vägar i områden som inte kontrollerades av militären eller regimallierad milis. Bolaget ska, enligt åtalet, även ha informerat regeringen om att oljeprospektering planerades i dessa områden, vilket i sin tur krävde att militären och milisen behövt ta kontroll över områdena genom strid. I samband med dessa strider begick militären och regimalleriad milis brott mot civilbefolkningen, skriver Åklagarmyndigheten.
– Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser. Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området, säger Karolina Wieslander i en kommentar.
Övrig bevisning visar, enligt åtalet, att de nu åtalade Lundin-topparna har medverkat till att folkrättsbrott har begåtts. Bland annat handlar det om hur organisationen inom bolaget, den interna rapporteringen om situationen i Sudan samt hur kommunikationen med den sudanesiska regeringen har sett ut.
– Jag tycker det här åtalsbeslutet är uppseendeväckande felaktigt. Åklagaren kan aldrig få fällande domar. Åtalet brister rakt igenom på alla punkter, säger Ian Lundins advokat Torgny Wetterberg till SVT Nyheter.
SVT Nyheter söker Alex Schneiters juridiska ombud och Lundin Energy AB.