Pavel Durov

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Telegram-grundaren Pavel Durov har gått från att vara ”Rysslands Mark Zuckerberg” till en yttrandefrihetsfanatiker i exil. Men vem är han? Foto: Reuters

Macron om gripandet av Telegram-grundaren: Inget politiskt motiv

Uppdaterad
Publicerad

Gripandet av den ryske Telegram-grundaren Pavel Durov i Frankrike har anklagats för att ha politiska motiv. Något president Emmanuel Macron understryker att det inte har.

Sent på måndagen förlängdes frihetsberövande av Durov till onsdag, rapporterar Le Parisien.

Miljardären Pavel Durov, som grundat sociala medie-apparna Telegram och VKontakte, greps utanför Paris i helgen.

Och på måndagskvällen valde en fransk åklagare att förlänga hans frihetsberövande till onsdag.

Enligt franska myndigheter har Telegram brustit i sin moderering, men också varit ovilliga att samarbeta med myndigheter. Rättsväsendet menar att plattformen kan vara medskyldigt till drogförsäljning, människohandel, barnpornografibrott och bedrägeri, enligt den franska tv-kanalen TF1.

Macron: Inget politiskt motiv

Men gripandet har lett till höjda röster om att det ska finnas politiska motiv bakom. Nu bemöter president Emmanuel Macron kritiken i ett inlägg på X.

”Det är på inget sätt ett politiskt beslut. Det är upp till domarna att avgöra ärendet.”

Han framhåller också att det är upp till det oberoende rättsväsendet att upprätthålla lagen.

”I en rättsstat upprätthålls friheter inom en rättslig ram, både på sociala medier och i verkliga livet, för att skydda medborgare och respektera deras grundläggande rättigheter”, skriver presidenten.

Telegrams svar

Enligt Reuters kommenterade även Kreml gripandet under måndagen. Talesperson Dmitry Peskov sa att de ännu inte fått ta del av några officiella anklagelser.

– Vi vet ännu inte exakt vad Durov är misstänkt för.

Telegram har tidigare kommenterat gripandet och menar att Pavel Durov inte har något att dölja.

”Telegram följer EU:s lagar, inklusive rättsakten om digitala tjänster. Dess moderering är i linje med industristandarden och förbättras löpande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.