Alexandre Benalla sågs senast i tjänst vid presidentens sida under det franska nationaldagsfirandet i Paris den 14 juli. Foto: Philippe Wojazer/Reuters/TT

Macron om livvaktsskandalen: Ett förräderi – jag är ensamt ansvarig

Uppdaterad
Publicerad

Nära en vecka efter att skandalen briserat, valde Frankrikes president Emmanuel Macron att på tisdagskvällen bryta tystanden kring sin tidigare livvakt Alexandre Benalla.

– Om de vill hitta den ansvarige, så står han framför er. Låt dem komma. Jag står till svars inför det franska folket, sa Macron.

I förra veckan inleddes vad som i fransk press beskrivs som den kanske största skandalen hittills för Frankrikes presidenten Emmanuel Macron, sedan han kom till makten våren 2017.

Den 18 juli publicerade tidningen le Monde ett klipp där Macrons livvakt och nära medarbetare Alexandre Benalla går till våldsamt angrepp mot första maj-demonstranter i Paris. Benalla skulle ha varit på plats tillsammans med kravallpolis för att observera deras arbete, men iklädde sig i stället själv polismundering – i sig en brottslig handling – och brukade våld mot demonstranter.

Politiker frågas ut om mörkläggning

Benalla stängdes efteråt tillfälligt av från sin tjänst, men har sedan händelsen nu offentliggjorts i media också avskedats. Han står nu, tillsammans, med fler tjänstemän som känt till händelsen, under polisutredning.

Den politiska oppositionen i landet har gått hårt åt regeringen för att velat mörka händelsen – också ett möjligt lagbrott – och ansvariga politiker och tjänstemän frågas på löpande band ut i nationalförsamlingen.

Macron: ”Ett förräderi”

På tisdagskvällen, medan hans partikamrater i parlamentet höll sommaravslutning, tog till slut Macron själv bladet från munnen för att kommentera händelsen.

– Det som hände 1 maj är mycket allvarligt. För mig var ett svek, ett förräderi, sa presidenten.

– Om man söker efter en ansvarig, är det jag och enbart jag. Det var jag som litade på Alexandre Benalla.

”Han har aldrig, han heller, varit min älskare”

Macron lockade även till skratt bland kollegorna när han tog tillfället i akt för att avfärda flera myter som florerat i pressen kring varför Élyséepalatset skulle ha mörkat händelsen.

– Alexandre Benalla har aldrig haft tillgång till kärnvapenkoderna. Han har aldrig haft en lön på 10 000 euro. Han har aldrig, han heller, varit min älskare, sa Macron, syftandes på tidigare rykten om att han själv ska ha haft affärer med diverse inflytelserika män i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.