– Det skulle vara fullkomligt förödande om Nordirland tvingades lämna EU, säger Sinead McLaughlin, vd, Londonderrys handelskammare. Foto: SVT.

Majoritet av nordirländarna emot Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Storbritannien som den 23 juni folkomröstar om medlemskapet i Europeiska Unionen. Väljarna i Nordirland är nämligen också med och röstar och Nordirland är inte en del av Storbritannien. Landet som håller folkomröstning heter Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland. Och av opinionsundersökningarna att döma vill en klar majoritet av nordirländarna behålla medlemskapet i EU.

Nordirland är den enda plats i Förenade kungariket där det på marken finns en gräns till ett annat land – Irland.

I Londonderry,  ett par kilometer från Irland, är det ingen som egentligen tänker på gränsen längre. Det är vanligt att bo på den ena sidan, arbeta på den andra, äta lunch i Nordirland och ta en kvällspint i Irland. Och sedan fredsavtalet på långfredagen 1998 har det i princip gått bra för Nordirland.

#delateuropa

”Förödande att lämna EU”

På Londonderrys handelskammare tas jag emot av vd:n Sinead McLaughlin. Det är ingen tvekan om vad hon tycker.

– Det skulle vara fullkomligt förödande om Nordirland tvingades lämna EU, säger hon.

Och en opinionsundersökning bland lokala företagare som handelskammaren har gjort visa att över 80 procent av företagarna håller med henne. Skälet är främst ekonomin: det skulle bli alldeles för dyrt att lämna.

”Unionister” vill lämna EU

Men Nordirlands största politiska parti, det ”unionistiska” ( de som vill stanna kvar i Förenade kungariket, inte anslutas till Irland) Democratic Unionist Party, har kommit fram till att EU-medlemskapet är av ondo. Skälet är främst ekonomiskt: det är alldeles för dyrt att vara med!

Gary Middleton från Londonderry, som representerar DUP i Nordirlands parlament, ser bara fördelar med att lämna EU.

– För varje 1,58 pund vi betalar till Unionen får vi bara ett pund tillbaka. Och vi vill ha tillbaka vår suveränitet, vi vill själva ha kontroll över våra lagar och kontroll över våra gränser, säger han.

Vill ha öppna gränser

Gränsen går rakt igenom den lilla byn Killea. Här möter jag Mark McBride. Han bor i Nordirland. Hans granne bor i Irland. Förut låg det en gränskontroll på stora vägen en bit bort från hans hus. Den gränsen vill Mark McBride absolut inte ha tillbaka.

– Det vore ett steg bakåt. Jag tycker det är viktigt att vara en del av Europa och ha öppna gränser, säger han.

Opinionen är splittrad

Sinead Mclaughlin på Londonderrys handelskammare hävdar att ett utträde skulle betyda gränskontroller, handelshinder, byråkratiskt krångel och en lång period av osäkerhet med långa och svåra förhandlingar relationerna till EU. Hon är säker på att det skulle innebära ekonomisk kräftgång och sämre levnadsstandard för nordirländarna.

Gary Middleton menar att EU-anhängarna försöker skrämmas, så att folk inte vågar rösta nej. Handeln kommer att fortsätta som förut, det blir ingen ny gräns och våra skattepengar kommer att gå till oss själva i stället för att skickas till EU, säger han.

Bräcklig fredsprocess

Men det finns en sak till som gör resultatet av folkomröstningen extra känsligt i Nordirland: Fredsprocessen!

Det har visserligen gått 18 år sedan fredsavtalet på långfredagen 1998. Våldet, motsättningarna och misstänksamheten verkar ha försvunnit. Men fredsprocessen är ännu bräcklig, säger Sinead McLaughlin, och många med henne. Ett utträde ur EU skulle kunna väcka gamla spöken till liv och skapa social och politisk oro.

Och det politiska partiet Sinn Féin, som i årtionden har slagits för ett enat Irland, har redan sagt att om britterna röstar för att bli av med Bryssel, då ska Nordirland få rätt att bli av med London och i stället få styras från Dublin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet