På tisdagen vaknade norrmännen i ett blått land. Det borgerliga blocket med Høyre i spetsen får 96 mandat mot 72 för de rödgröna. Miljöpartiet de gröna tog sitt första mandat.
Høyre och Fremskrittspartiet får alltså inte egen majoritet utan blir beroende av de andra två borgerliga partierna Kristelig Folkeparti och Venstre.
På Høyres valvaka ville jublet aldrig ta slut och när Erna Solberg visade sig utbröt en taktfast talkör:
– Erna, Erna, Erna, Erna, Erna!
– Väljarna har röstat fram en historiskt stark valseger för de borgerliga partierna, sade hon och blev åter överröstad av talkören.
– Høyre har gjort sitt bästa stortingsval på 28 år, sade hon.
Stoltenberg: Uppgiften blev för tuff
Statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiderparti blir största parti med över 30 procent av rösterna. Men trots att AP blir största parti är det frågan om det näst sämsta valresultatet för partiet någonsin. Det sämsta valet var 2001 då Arbeiderpartiet fick 24,3 av rösterna.
– Vårt mål var att uppnå majoritet för fyra nya år. Men uppgiften blev för tuff, sade partiledaren och avgående statsministern Jens Stoltenberg på valvakan.
– Vi erkänner besvikelsen, men vi är på intet sätt slagna, sade han inför en jublande publik.
Stoltenberg lämnar in regeringens avskedsansökan efter att ha lagt fram budgetpropositionen den 14 oktober.
Vill ha med ”alla fyra”
Høyres Erna Solberg var nöjd med partiets insats i valrörelsen och tvekade inte om vad som varit partiets styrka.
– Vi har lyckats hålla fokus och talat om vad vi vill, vi har pratat om vår politik. Det har kanske de andra gjort också – de har talat mer om vår politik än sin egen.
Hon såg fram emot att få börja förhandla om en ny regering ”förhoppningsvis med alla fyra”.
Det är dock inte säkert att Venstre och Kristelig Folkeparti, som skulle bli de minsta i koalitionen, ger mandat till sina partiledare att gå in i förhandlingar. Inom bägge partierna finns ett motstånd mot den tänkta koalitionen.