Foto: Scanpix

Malarian sprider sig i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Det är 38 år sen som WHO förklarade Grekland fritt från malaria men i krisens spår har nu sjukdomen kommit tillbaka och fått fäste. SVT:s Malin Syrstad har besökt Evrota som är ett av de värst drabbade områdena.

Sjukdomen återvände till Grekland via gästarbetare från bland annat Indien och Bangladesh som kommer hit för att jobba på fruktodlingarna. Den har sedan spridits vidare via myggor.

Anledningen till att malarian fått fäste är att flera kommuner under krisens första år plötsligt slutade med besprutning för att bekämpa mygg. En besparing som visat sig bli kostsam. 2008 kom några första få fall och förra året rapporterades 57 personer sjuka i Evrotas kommun som drabbats värst. Hittills i år har det varit 20 fall, men den värsta månaden har bara börjat.

Det krävs informationsinsatser

Maria Tseroni jobbar för statliga KELPNO i Aten och har tidigare bekämpat sjukdomar i Libyen och Syrien. Nu leder hon insatsen här. Mycket handlar om att informera om hur man kan skydda sig mot myggorna som bär på parasiten och hur man märker att man är smittad och kan få vård i tid. Till och med de lokala läkarna har glömt bort symptomen och måste utbildas.

– Om det blir fler fall kan parasiten ändra beteende och bli mer aggressiv, det blir allvarligare. Och sedan kan det spridas till ett större område och det vill vi absolut inte, säger Maria Tseroni

Oro för minskad bekämpning

Marias team hittar nya malariafall varje vecka och hon är rädd att den förvärrade krisen ska  göra läget svårare. Risken finns att besprutningarna ska upphöra igen och att deras arbete då försvåras.

– Vi jobbar med största möjliga sparsamhet. Vi har fortfarande pengar till undersökningar, blodprov och tester och jag vill gärna tro att vi kan fortsätta, men som situationen är idag är det inte säkert.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.