Den romersk-katolska ön Malta har under onsdagen genomfört den första lagändringen sedan det socialdemokratiska partiet, Partit Laburista, vann sin andra regeringsperiod. Lagändringen innebär att gayäktenskap nu är lagligt, det skriver AP.
LÄS MER: Tidslinje: Samkönade äktenskap är nu lagligt i 24 länder – Så här gick det till
Malta gör som flera andra länder i västra Europa och ändrar hela den traditionella frasen i de civila ceremonierna. Istället för att förklaras ”man och hustru” kommer nu par på Malta att förklaras ”äkta makar”.
Den katolska kyrkan har länge kämpat emot en legalisering av samkönade äktenskap, något som regeringen ändå lovade att ändra på. De båda partierna i opposition stöttade lagändringen.
Vill modernisera
Tanken med lagändringen är enligt jämställdhetsministern Helena Dalli att ”modernisera äktenskapet som institution” så att alla vuxna par som vill gifta sig ska kunna göra just det.
LÄS MER: Löfven: Alla präster måste viga samkönade par
Lagändringen ger bevis på den förändring som det konservativa landet håller på att genomgå. Skilsmässa var till exempel olagligt ända fram till 2011, men sedan 2014, när det blev möjligt för homosexuella par att ingå partnerskap, är det lagligt för gaypar att adoptera. Malta har dock fortfarande stränga lagar gällande bland annat abort, något som fortfarande är helt olagligt i landet.
Ärkebiskopen emot nya lagen
”Jag kan bestämma att Johannesbröd och apelsiner inte längre ska kallas vid sina namn, men Johannesbröd fortsätter ändå vara Johannesbröd och en apelsin fortsätter att vara en apelsin. Äktenskap, oavsett vad lagen säger, fortsätter vara en evig förening exklusiv för mannen och kvinnan” det skrev ärkebiskopen Charles Scicluna i en kommentar till att regeringen för några dagar sedan började diskutera lagändringen.
Premiärministern Joseph Muscat menar tvärtom att det vore diskriminering att fortsätta ha olika lagar för heterosexuella och homosexuella äktenskap.
LÄS MER: Stockholm får Pride-inspirerade trafikljus
Andra lagändringar
Ändringar som kommer ske till redan existerande lagar innebär att alla referenser till ”man och hustru” kommer att tas bort och i stället ersättas med ordet ”makar”.
Vidare kommer även referenser till kvinnors ”flicknamn” att bytas ut till ”efternamn vid födsel”. Par kan nu välja fritt om de vill byta till varandras efternamn eller inte.
Den nya lagen kommer även att innebära att termerna ”mor” och ”far” tas bort och ersätts med det neutrala ordet ”förälder”.