• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Mordet på den svenska kvinnan skedde i San Rafael, som ligger nordväst om San Francisco. Foto: Eric Risberg

Man gripen misstänkt för mordet på svensk kvinna i USA – 51 år senare

Uppdaterad
Publicerad

En man i den amerikanska delstaten Idaho greps i dagarna misstänkt för ett 51 år gammalt mord på en svensk kvinna i Kalifornien, rapporterar AP.

Det var genom DNA-spår som polisen leddes till den nu 75-åriga mannen, som tros ha förgripit sig på kvinnan för att sedan skjuta henne.

Mannen sitter nu frihetsberövad i väntan på utlämning till Kalifornien.

Det var 1973 i San Rafael, nordväst om San Francisco i Kalifornien, som den då 31-åriga svenska kvinnasn man hittade henne ihjälskjuten i sitt hem.

Polisutredningen visade att kvinnan utsatts för sexuella övergrepp och skjutits tre gånger. Parets tvååriga dotter hittades oskadd i ett annat rum.

Lades ned – och återupptogs

Paret var båda svenska medborgare, kvinnan från Göteborg, och enligt AP var de vid tiden för mordet på väg att flytta tillbaka till Sverige.

Flera personer förhördes i fallet, däribland flyttpersonal och en besiktningsman som hade varit i huset den dagen. Utredningen gav inga ledtrådar och utredningen lades så småningom ner.

Men år 2021 skickades det kalla fallet vidare till en specialgrupp i Kalifornien som jämför DNA från brottsplatser mot en databas i syfte att försöka hitta släktingar till potentiella misstänkta.

Resultatet gav en möjlig ledtråd, och efter ytterligare tre års utredningsarbete identifierades den nu misstänkte mannen i Idaho.

Polisen riktar tack

I ett uttalande från polisen i området Marin, som skickade vidare utredningen till specialgruppen i Kalifornien, skriver de:

”Vi vill tacka polisen i Idaho och Lemhi, distriktsåklagaren i Marin, Kaliforniens justitiedepartement och FBI för de otaliga utredningstimmarna och uthålligheten för att få ett avslut på detta fall”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.