Efter en intensiv polisjakt utbröt skottlossning mellan polisen och de misstänkta personerna, som dödades. Foto: TT

Många döda i masskjutning – mördarna ett gift par

Uppdaterad
Publicerad

Två tungt beväpnade personer öppnade eld och dödade minst 14 och skadade 17 personer på en julfest i San Bernardino i Kalifornien. Två misstänkta mördare – 27-åriga Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farook, 28, – sköts ihjäl efter en intensiv polisjakt.

Sent på onsdagskvällen inträffade ytterligare en amerikansk masskjutning i USA. Två personer öppnade eld i en lokal i San Bernardino, omkring en timmes resa från Los Angeles i Kalifornien, där kommunanställda samlats för en julfest.

Två tungt beväpnade gärningsmän i militärkläder och med svarta masker flydde i en svart stadsjeep som senare stoppades av polis, ungefär fyra timmar efter skjutningen. Bilen omringades av flera polispatruller och bepansrade fordon från insatsstyrkan.

Masskjutning i San Bernardino

Mördarna identifierade

Skottlossning utbröt och bilen med de misstänkta personerna i ska ha träffats av ett flertal kulor. De båda misstänkta dödades och en polisman skadades i skottlossningen. 

– De två gärningsmännen har identifierats som Tashfeen Malik, 27, och Syed Rizwan Farook, 28, säger polischefen Jarrod Burguan, på en presskonferens tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid.

– Enligt vittnen ska Syed Rizwan Farook ha lämnat festen och han uppges ha varit arg eller upprörd, uppger polischefen.

Ett gift par

Enligt AP ska Malik och Farook ha varit gifta.  Syed Farooks svåger Farhan Khan, har trätt fram, och fördömer tillsammans med den muslimska rättighetsgruppen Cair skjutningarna. Svågern säger till CNN att inte kan förstå vad som har hänt.

– Jag har ingen aning om varför han skulle göra det, säger han.

Syed Farook ska ha varit praktiserande muslim, men ännu finns inget som tyder på att Farook ska ha radikaliserats innan dådet, skriver TT.

”Traumatiskt”

Skottlossningen skedde på ett center för människor med funktionshinder, där julfesten hölls. Centrets chef, Lavinia Johnson, säger att hennes personal gömde sig när skjutningarna började.

– Det var en väldigt traumatisk händelse för oss, säger hon, skriver TT.

Anhöriga till de anställda i centret samlades i området för att försöka få information om vad som hänt med deras nära och kära.

– Det tog en timme innan jag fick veta att min dotter är okej, berättar Olivia Navarro.

Tredje person gripen

Enligt polischefen ska en tredje person ha funnits i närheten av den bil där Malik och Farook sköts ihjäl. Den personen ska ha gripits men polisen kan i nuläget inte säga om personen har någon koppling till masskjutningen eller inte.

FBI har kopplats in för att utreda dådet men varken de eller polisen vill i nuläget inte gå ut med några detaljer om eventuella motiv till dådet.

Man säger att man inte kan utesluta att det skulle kunna röra sig om ett terrordåd.

– De här personerna kom förberedda. De var klädda och utrustade på ett sätt som tyder på att det var planerat. De var beväpnade med långa vapen, inte med handeldvapen, säger Burguan.

Obama: Vi måste gå samman

I ett uttalande säger president Barack Obama att det finns åtgärder som kan vidtas för att göra amerikanerna tryggare.

Demokraterna vill ha striktare vapenlagar, men har inte lyckats övertyga Republikanerna.

Enligt Obama finns det ”ett mönster av masskjutningar i USA som inte finns någon annanstans” och han säger även att varje nivå av beslutfattare behöver gå samman över partigränserna för att hindra skjutningarna.

Fakta: Skottdåd i USA

Dådet i San Bernardino är den masskjutning som krävt flest liv i USA sedan angreppet i en skola för småbarn i Newtown i Connecticut 2012. Då dödade en ung man 26 personer, bland dem 20 barn.

San Bernandino-skjutningen skiljer sig från många andra som ägt i rum i USA, bland annat eftersom det inte var en ensam gärningsman, och att de skyldiga verkar ha haft en tydlig flyktplan.

Omkring 11.000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80.000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21.000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet