Många döda i skottdrama i finsk skola

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer, inklusive gärningsmannen, miste livet vid ett skottdrama i dag i en skola för yrkesutbildning i Kauhajoki i västra Finland. En av de döda uppges vara en lärare.

Gärningsmannen, 22-årige eleven Matti Juhani Saari, ska enligt ögonvittnen ha öppnat eld i samband med ett prov och sedan tagit sitt liv.

Det är ännu oklart hur många som ska- dats. Rök från flera bränder i skolan försvårade räddningsarbetet. 22-åring- en bodde på skolans internat. Polisen har hittat meddelanden där han skriver att han planerat dådet sedan 2002.

Eventuellt sprängmedel på sig

Enligt rektorn för yrkesskolan i Kauhajoki, Tapio Varmola, kom förövaren till ett tentamenstillfälle där det fanns cirka 20 elever på plats. Skytten hade enligt rektorn eventuellt också sprängämnen med sig, skriver Yle.

Räddningschefen Kari Pajuluoma sade att det utbröt två bränder, en i närheten av ytterdörren, den andra i andra våningen. På tredje våningen trängde elden in i golvkonstruktionerna och eftersläckningen pågick långt in på tisdagseftermiddagen.

Pajuluoma ville inte säga om förövaren kastat bensinbomber, utan hänvisade till polisen.

Polisen säger att räddningspersonalens arbete försvårats av rök från bränderna i skolan.

Enligt uppgift till Yle ska läkare från Tammerfors ha begett sig till skolan för att ta hand om två personer som skjutits i huvudet och skadats allvarligt.

Sjukhusen i Seinäjoki, Tammerfors och Vasa ska ha avbokat alla operationer för att kunna ta hand om skadade, skriver Vasabladet.

Gärningsmannen hade före hushållsskolan också gått till andra skolbyggnader, yrkesskolan och handelsskolan, men inte skjutit någon, uppger Yle.

Ett år efter första massakern

Det är bara knappt ett år sedan en 18-årig elev dödade åtta personer på sin skola i Jokela och sedan tog sitt eget liv.

Skolmassakrer

• i november 2007 dödades åtta människor på Jokela-skolan i finska Tusby innan den 18-årige gärningsmannen begick självmord.

• Den värsta skolmassakern i Europa inträffade i Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt i april 2002. En 19-åring mördade tolv lärare, två elever, en sekreterare och en polis innan han sköt sig själv.

• I USA i april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt eget liv.

• I oktober 2006 sköt en man ihjäl fem skolflickor i ett Amish-samhälle i Pennsylvania i USA. Mannen tog sitt liv.

• I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

• Den mest uppmärksammade skolmassakern i USA skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

• I Kina högg en 21-årig man ihjäl nio elever i en internatskola i Henan i november 2004. Mannen fick dödsstraff och avrättades.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.