Torget i den lilla staden Sremski Karlovci är fullt med folk, både inhemska boende och turister från Serbiens alla hörn. På väg in till staden kan man stanna till vid Putins kyrka. Den byggdes för drygt ett år sedan, och ingången kröns av Rysslands och Serbiens riksvapen, sida vid sida.
Vi har kommit hit för att man här så sent som 29 juni i år uppförde en staty till ära av ryske tsaren Peter den store.
Till skillnad från många andra länder i Östeuropa, som exempelvis Polen och Tjeckien, där man på senare år har rivit statyer och monument som påminner om Ryssland, har man i Serbien istället valt att uppföra nya. Det är talande för landet som på sätt och vis har en fot i Europa, och den andra i Ryssland.
– Jag hejar på Ryssland, jag tycker att de har rätt och Europa gör ett stort misstag, säger Sasa Blagojevic som sitter på torget med sina tonårsdöttrar.
Frågan om hur man ställer sig till frågan om Ryssland, EU:s sanktioner och kriget är känslig. Flera som vi frågar säger att de hejar på Ryssland, men vill inte tala om det öppet framför kameran.
– Ryssland gör rätt, ni i väst sysslar bara med propaganda, skriker en man och går sin väg när vi frågar om en intervju.
Historiska vänner
Serbien är en av sju kandidatländer att gå med i EU. Ansökan lämnades in redan 2009, men förhandlingarna står och stampar. Den långa processen, och Natos bombningar av forna Jugoslavien 1999, har lämnat en besk smak i munnen hos många serbiska invånare, som hellre skulle vilja se att man närmade sig Ryssland.
– Vi har ett historiskt narrativ som talar om Ryssland och Serbien som broderländer. Detta är något som är påhittat i Kreml. Men det sitter djupt förankrat i den serbiska befolkningen, säger Aleksandra Godfroid, utrikeskorrespondent i Ryssland på serbiska TV-kanalen N1.
Hon berättar att serbisk media i mångt och mycket går på Rysslands version av vad som händer i kriget i Ukraina, och att detta har lett till att många har tagit Rysslands parti. Även i fråga om sanktioner har Serbien valt att ställa sig utanför världssamfundets linje, och inför inga sanktioner.
– Det handlar inte ens om frågan om vi ska införa sanktioner, utan det handlar om att vår regeringen vägrar att ens säga att det Ryssland gör är fel, säger Aleksandra Godfroid.