Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kung Charles pressas på ursäkt vid kenyanskt statsbesök

Uppdaterad
Publicerad

Kung Charles av Storbritannien befinner sig just nu i den forna kolonin Kenya på ett fyra dagar långt statsbesök. Många kenyaner hoppas på en ursäkt för de övergrepp som begicks under kolonialtiden.

Redan innan kung Charles av Storbritannien landade i Kenya restes det krav på en ursäkt för de övergrepp som begicks av det brittiska samväldet. Kravet kommer bland annat från Kenyas människorättskommission, men även från personer som kämpade mot kolonialstyret på 50-talet.

– Det första jag skulle vilja fråga kung Charles är varför ni var tysta när era undersåtar dödade, fängslade och internerade människor i Kenya? Ni kallade dem terrorister när de i själva verket var frihetskämpar som ville befria sitt land, säger krigsveteranen Gitu Wa Kahengeri, som deltog i mau mau-upproret där cirka 10 000 människor dödades, till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Har uttryckt ånger

– Man vill ha någon typ av kompensation, ett uppmärksammande av det smärtsamma förflutna, säger Johan Ripås.

Storbritannien har uttryckt ånger över övergreppen och betalade 2013 ut 20 miljoner pund till upprorets offer, uppger BBC.

Enligt keyanerna är ånger inte tillräckligt, många kräver i stället en riktig ursäkt. 

Kung Charles kommer under sitt besök att träffa unga kenyaner i techbranschen och titta på förnyelsebar energi – något som tolkas som att han hellre vill fokusera på framtiden än på det förflutna.

– Det är tydligt att kung Charles vill vända blad och glömma bort historien, säger Johan Ripås.

Buckingham Palace säger i ett uttalande att ”Hans majestät kommer att avsätta tid under besöket för att fördjupa sin förståelse för de oförrätter som folket i Kenya lidit under denna period.”

I klippet ovan berättar Johan Ripås hur besöket tas emot av kenyanerna och vad det betyder för kung Charles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.