I Kuba pågår de största demonstrationerna på årtionden. Tusentalsinvånare har gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje med densittande presidenten Miguel Díaz-Canel.
Maria, 20, föddes i Kubaoch bodde i Havanna tills hon var 9 år. Då flyttade hon till Stockholm tillsammans med sin mamma och syster. Kvar i landet har hon sin farmor och farfar, morfar, morbröder och farbröder med familj, och barndomsvänner.
Maria har lyckats ringa till sin farfar och farmor genom vanlig telefon, och fått höra att de mår bra och håller sig hemma.
– De är båda över 80 år och vill inte gå ut och utsätta sig för större risk än de redan är i. Det är konstant ljud från gatan, säger hon.
Sin barndomsvän har hon varit i kontakt med via sociala medier. Internet har varit avstängt i stora delar av Havanna men vännen lyckades logga in från sin mormor och kunde höra av sig via Twitter. Där har hon berättat att hon själv inte deltagit i protesterna även om hon skulle vilja.
– Jag tycker att det är viktigt att se på det här som en humanitär kris, och att det inte bara handlar om politik. Det enda jag vill är att de ska ha det bra, säger Maria.
FAKTA: KUBA – EN KOMMUNISTISK ENPARTISTAT
Kuba i Västindien är ett av de sista kommunistländerna i världen.Landet är en kommunistisk enpartistat, som fortfarande präglasstarkt av revolutionen 1959, då Fidel Castro tvingade diktatornFulgencio Batista på flykt och övertog makten i Havanna.
Kubas nyaförfattning, som trädde i kraft 2019, slår liksom den tidigare fastatt kommunistpartiet (Partido Comunista de Cuba, PCC) ska spela denledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier ärtillåtna.
Kommunistpartiet kontrollerar alla styrande organ frånregeringen ned till kommunfullmäktige. Sedan 1992 hålls allmännaval till parlamentet, nationalförsamlingen, tillprovinsförsamlingar och till kommunalfullmäktige. Men allakandidater måste på förhand godkännas av partiet.
Fram till 2006var Fidel Castro ordförande i statsrådet, men lämnade då avhälsoskäl över makten till sin bror Raúl Castro. 2018 utsågs vicepresident Miguel Díaz-Canel till Raúl Castros efterträdare ochrepublikens president. I april i år blev han även ledare förkommunistpartiet, vilket anses vara den mäktigaste positionen ilandet.
Kuba har drygt 11 miljoner invånare. Det senaste decenniethar vissa marknadsekonomiska reformer genomförts, men ekonomin ärfortfarande till största del statsstyrd. Turism och mineralexportär viktiga intäktskällor.
Källa: UI/Landguiden med flera